SKANDALI

Još jedna Cecina pjesma našla se u udžbeniku: I ova knjiga hitno nestaje iz prodaje

Blic.rs

8.5.2018

Tek što se slegla prašina zbog toga što se u gramatičkoj radnoj svesci za peti razred našao dio pjesme Cece Ražnatović "Lepi grome moj", saznalo se da je još jedna njena pjesma, ovaj put "Kukavica", dio đačkog "štiva".

Naime, ovaj Cecin hit u cjelosti se našao u Zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije, izdavačke kuće "Klet", a prema tvrdnjama iz Ministarstva prosvjete Srbije i ona će, kao i prethodna, biti izbačena.

Za razliku od pjesme "Lepi grome moj", gdje je trebalo odrediti vokativ u datom stihu, "Kukavica" je bila primjer za nešto drugo.

Autorice su u zadatku navele "Kukavicu" tekstopisca Marine Tucaković, a koju pjeva Ceca, i pjesmu "Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj" Zorana Kostića Caneta ("Partibrejkersi").

Od đaka su tražili da prepoznaju poruke, ideje, općeljudske vrijednosti i univerzalna značenja tekstova.

Osim toga, morali su prepoznati i estetski doživljaj u oba teksta, a u zadatku se sugerira da pjesma "Partibrejkersa", za razliku od "Kukavice", nije samo popularna, već zadovoljava kriterijume umjetničkog djela.

Dr Aleksandra Kuzmić i dr Mirjana Stakić Savković, autorice zbirke, objašnjavaju da sporni zadatak nije slučajno nastao, već da je "pažljivo osmišljen, argumentiran i funkcionalan i da izražava profesionalni stav".

"Blicu" je, međutim, iz Ministarstva prosvjete potvrđena informacija da se udžbenik povlači iz prodaje.

- Isti je slučaj kao i prethodnog puta sa pjesmom "Lepi grome moj". Smatramo da nema mjesta popularnoj muzici u udžbenicima za osnovce i za srednjoškolce, pa će postupiti na isti način i povući će se knjiga iz prodaje - rečeno je iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.