ZVIJEZDE

Goran Bregović: Moramo sami naučiti da živimo zajedno

A. Durgut

E. Trako

16.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Ćemovsko polje kod Podgorice. Najveći vinogradi u Evropi. Domaćini proslavljaju 55 godina postojanja "Plantaže 13. jul". Za rođendan pozovu veliku muzičku zvijezdu, legendarnog Gorana Bregovića.

Bina s cjelokupnim svjetlosnim šouom usred plantaže. Neviđena euforija, gosti na koncertu stižu iz svih krajeva regiona, Beograda, Sarajeva, Zagreba... Domaćin se uistinu potrudio.

Reporteri “Dnevnog avaza” čekaju u dogovoreno vrijeme iza bine. Menadžer Adis Gojak ne zna gdje će prije. Sve mora biti savršeno. Dolazi kombi sa protagonistom. Brega. Pozdravlja se sa svim muzičarima orkestra.

Pomalo stidljivo mu prilazimo, "Gospodine Bregović, mi smo iz Sarajeva, iz “Avaza”...”

- E, bravo, hajde ovamo da se sklonimo, na miru da popričamo – govori Brega.

Bolji svijet

Šta pitati čovjeka koji je toliko toga napravio u muzici? Kako ste?

- Ma, evo, super, odlično. Malo su ovi koncerti komplicirani pa je sve stresno. Ali, čovjek se zbog ovakvih koncerata počinje baviti muzikom - odgovara odlično raspoloženi Bregović dok mu uporni fanovi prilaze da ga pitaju za selfi.

Nikoga ne odbija. Počinjemo o "Tri pisma iz Sarajeva", je li uspio poslati poruke koje je naumio sa "Tri pisma".

- Znate kako, to je kao kada bacite bocu sa porukom u okean. Neko je pronađe, neko ne. Bog nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno i da je to nešto što ćemo morati sami da naučimo. Svako će, vjerovatno, na toj dugačkoj cesti koja vodi prema tom nekom boljem svijetu, upaliti neko malo svjetlo, ti kao novinar, onaj učitelj u školi, neko pravi obuću... Ja pišem muziku, to je moje malo svjetlo koje ostavljam iza sebe pa do koga dođe - govori Bregović.

Prva metafora

Kaže da je 21. stoljeće stoljeće u kojem ćemo morati da naučimo da živimo. A zašto “Tri pisma iz Sarajeva”?

- Sarajevo ne koristim u svom radu kao ime grada nego ga koristim kao metaforu za naše vrijeme. Jer, ono što smo vidjeli u Sarajevu od 1991. do 1995., sada, nažalost, gledamo u cijelom svijetu. Ja krećem od te metafore pa, onda, tražim neke druge tako da je Sarajevo uvijek moja prva metafora - kaže popularni Brega.

Već su hiljade ljudi na tribinama ispred pozornice. Pomalo se publika komeša dok ih zagrijava njegov orkestar.

- Vjerujem da ćete večeras uživati. Ne vjerujem da ću svirati išta drugo osim možda kad bude bis i to je to. Uživajte, vidimo se - kaže na kraju, ljubazno nas pozdravljajući.

Koncert je bio planiran do 22.30 sati. Završio se nešto malo prije ponoći...

Koncert u bh. prijestonici

Kad se vidimo u Sarajevu?

- Imaju neka dva datuma oko kojih pregovaraju ovi moji. To je kraj avgusta ili 17., kad je kraj Sarajevo Film Festivala, ili 31. avgust. Vidjet ćemo. Ako budem svirao 31., imat ću malo više vremena, a ako bude 17., to mi je jedan slobodan dan u italijanskoj turneji - otkrio je Bregović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.