SJEĆANJA

Mustafić: Bio je avangardan za svoje vrijeme

Lukovac: Pomjerao granice

Piše: N. Aj.

19.6.2018

Adi Lukovac, jedan od pionira elektronske muzike u BiH, umro je 18. juna prije dvanaest godina. Tog dana mnogi su ostali šokirani kada su čuli da je Lukovac izgubio život u saobraćajnoj nesreći. 

Bio je jedan od omiljenih muzičara koji je svojom originalnošću i kreativnošću često pomjerao granice. Sarađivao je s brojnim bh. bendovima i pjevačima, kao što su „Dubioza kolektiv“, Dino Merlin, „Emir & Frozen Camels“, a s grupom „Ornamenti“ stvarao je etno, elektro i ambijentalnu muziku.

Reditelj Dino Mustafić s Lukovcem je sarađivao na filmu „Remake“. 


Mustafić: Adi je bio neponovljiv umjetnik

- Adi je bio neponovljiv umjetnik. Njegov odlazak se osjetio kao svojevrsna pustoš na bh. muzičkoj sceni. Bio je avangardan za svoje vrijeme. Uveo je elektronsku muziku u naš kulturni prostor, a njegov rad je ostavio veliki trag ne samo na muzičku scenu nego i na teatar i film. Tokom moje saradnje s njim na filmu „Remake“ od prvog trenutka sam shvatio da prekoputa sebe imam jednog muzičkog genijalca koji je svojim soundtrackom učinio film toplijim i emotivnijim. Nažalost, njegov tragični odlazak ostavio je veliku prazninu. Siguran sam da bi njegov opus postao kulturno naslijeđe novim stvaraocima, ali i ovako imaju Adija Lukovca i njegova djela kao inspiraciju kojoj treba težiti – iskreno je rekao Mustafić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.