HISTORIJA

Na današnji dan: Preminuo Davorin Popović

U saobraćajnoj nesreći kod Blažuja poginuo Adi Lukovac

A. Ka.

Davorin Popović sa članovima Indexa

Foto: Arhiv


Na današnji dan 1812. Kongres SAD-a usvojio deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji.

1815. U Bici kod Waterloa udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovođe Wellingtona i Blüchera potukle vojsku Napoleona Bonaparte.

1853. U Beču umro pjesnik Branko Radičević, najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti. Njegovi posmrtni ostaci 1883. prenijeti iz Beča i sahranjeni na Stražilovu.

Rođen mađarski admiral

1868. Rođen mađarski admiral Mikloš Horthy Nagybányai. Bio na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Mađarskoj poslije Prvog svjetskog rata, a od 1920. do 1944. vladao Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima, provodeći teror.

1884. Rođen francuski političar Edouard Daladier. Između dva svjetska rata tri puta bio premijer. S britanskim premijerom Nevilleom Chamberlainom potpisao sa Adolfom Hitlerom Minhenski sporazum, kojim je otvoren put nacističkoj agresiji u Drugom svjetskom ratu.

1940. Francuski general Charles de Gaulle iz Londona uputio čuvenu radioporuku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom slobodne Francuske, a Francuze pozvao na otpor okupaciji nacističke Njemačke.

1953. Proglašena Republika Egipat, a za predsjednika izabran general Mohamed Nagib.

1975. Princ Fejsal Musaid javno pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala u martu 1975.

1992. Zgrada Oslobođenja pogođena sa više od 30 granata ispaljenih sa srpskih položaja u Nedžarićima. Uništen sav poslovni prostor u neboderima.

1993. Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga u šest gradova u BiH.

1997. Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila grupa njegovih bivših sljedbenika. Kasnije osuđen na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

1998. Bivši komandant ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i ratni zločinac Dinko Šakić stigao iz Argentine na zagrebački aerodrom, gdje su ga hrvatski pravosudni organi službeno uhapsili i sproveli u istražni zatvor. Osuđen na 20 godina zatvora. Umro 20. jula 2008. u Zagrebu.

2000. Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnji pogranični rat te dvije zemlje.

2001. U Sarajevu nakon kraće bolesti u 55. godini umro vokalni solista Indexa Davorin Popović. Indexima se pridružio 1964. i od tada ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, BiH i bivše Jugoslavije.

2001. Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo Bejrut poslije 25 godina prisustva u Libanu.

Poginuo Adi Lukovac

2002. U eksploziji bombe koju je aktivirao bombaš samoubica, u punom autobusu u Jerusalemu, poginulo 19, a povrijeđeno 50 osoba.

2006. U saobraćajnoj nesreći kod Blažuja poginuo Adi Lukovac. Bio je jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u BiH, a u svojoj muzici je uvijek provlačio etno-motive (saz, napjevi).

2017. U šumskom požaru u planinskom području Pedrogao Grande u Portugalu poginulo je 57 ljudi. Oko 30 nastradalih je pronađeno u automobilima, a ostalih 17 u blizini svojih vozila na cesti jer nisu stigli pobjeći ispred vatrene stihije.

NA VRH

Podijeli članak na