SCENA

„Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu“ 13. januara

Ujedinjene muzičke scene Sarajeva u Historijskom muzeju BiH

Piše: L.K.P.

10.1.2019

Umjetnički događaj „Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu“ održat će se 13. januara, sa početkom u 19 sati u Historijskom muzeju BiH. Cilj održavanja je da se ujedini muzička scena Sarajeva i oda znak zahvalnosti za bogati muzički opus i umjetničko naslijeđe Adija Lukovca, te njegov značaj za nastavak razvoja elektronske muzike i savremene umjetnosti na području Bosne i Hercegovine.

Nova generacija savremenih umjetnika/ca iz oblasti muzike i performansa u sklopu umjetničkog kolektiva TAZ 22 inicirala je organizaciju ovog događaja, koji će biti potpuno fokusiran na muziku i performans, bez suvišnih riječi, opisa i govora. Prvi dio događaja bit će performativnog karaktera i posvećen muzici kreiranoj kroz umjetničke projekte benda „Adi Lukovac & Ornamenti“, dok će u drugom dijelu događaja muzičari i umjetnici sadašnje sarajevske scene kreirati "happening" svirajući zajedno u improvizacijskoj jam sessiji posvećenoj Lukovcu.

U prvom dijelu događaja performans izvodi umjetnica Smirna Kulenović, a u muzičkom "happeningu" učestvuju Leonardo Šarić, Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ), Vanja Solaković, Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić (Činčila), Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitarista Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

U organizaciji učestvuju i mladi reditelji/ce i snimatelji/ce koji će iz tri različite i nezavisne perspektive dokumentarno zabilježiti događaj: Nedim Karalić i Tatjana Nikolić, Šejla Lajlani, Sara Ristić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.