ISPRAĆAJ

Bakljada, sirene i zvona: Ovako će se Split oprostiti od Olivera Dragojevića

Arhiv

Index.hr

30.7.2018

Posljednji ispraćaj istaknutog muzičkog umjetnika Olivera Dragojevića održat će se sutra, kada će prvo u 11 sati u HNK Split biti komemoracija, zatim u 18.50 ispraćaj preko Rive sve do Lučke kapetanije, gdje će se u 19.50 sati lijes ukrcati u katamaran za Velu Luku, u kojoj će se u srijedu u 18 sati na mjesnom groblju sv. Roka po lokalnim običajima obaviti pogreb, doznaju agencije od organizatora ispraćaja i pogreba.

Povodom posljednjeg ispraćaja Olivera Dragojevića iz Splita, danas je u Gradu održana sjednica Organizacijskog odbora za sutrašnji ispraćaj, na kojoj su sudjelovali predstavnici Županije, Grada, Hrvatske glazbene unije, Policijske uprave, Lučke kapetanije i Turističke zajednice. U saopćenju Grada Splita navodi se da ispraćaj Olivera Dragojevića počinje u 18.50 sati na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu porodice, prijatelja i saradnika u crkvi Svetog Frane na Obali - "hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i europsku historiju: splitski klerik i kroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i skladatelj Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obilježili historiju našeg grada, Dalmacije i Hrvatske".

- Splićani će svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratiti od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, gdje će u 19.50 katamaranom Jadrolinije, koji je osigurala Vlada, isploviti prema Veloj Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma. Sutra će se u organizaciji Hrvatske muzičke unije uz suradnju s Vladom Republike Hrvatske, nadležnim Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Splitom i ostalim institucijama u Hrvatskom narodnom kazalištu u 11 sati održati komemoracija uz nazočnost obitelji, prijatelja i suradnika Olivera Dragojevića te državnih, županijskih i gradskih dužnosnika - navodi se u saopćenju Grada.  

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Bikić izjavila je da će se večeras na tom otoku održati posljednji organizacijski sastanak na kojem će se još jednom utvrditi sve pojedinosti. 

Rekla je da je veliki interes građana za pogreb te poručila onima koji eventualno namjeravaju u srijedu biti na Oliverovom pokopu da im je najbolje iz Splita krenuti trajektom u 10.15 sati, da će u Veloj Luci biti u 13.15 sati i imati dovoljno vremena za pripremu do pokopa.

- Svi smo svjesni da pogreb neće ostati samo u okvirima porodice i prijatelja. To će biti zaista teško. Trenutno smo u pregovorima s "Jadrolinijom" da se uvede još koja vanredna linija za sve one koji žele doći, a nisu s Korčule. Tokom pogreba će se služiti sveta misa po velolučkim običajima. Mještanima koji namjeravaju doći na pogreb savjetujemo da ne dolaze automobilima, a oni koji trebaju s njima doći, jer stižu iz udaljenijih mjesta, molimo da ih ostave u centru mjesta te potom pješače do groblja jer će za vozila promet biti zatvoren - poručila je Bikić.

Marija Zaputović iz "Jadrolinije" Hini je o dodatnim linijama za Velu Luku kazala da je za sada samo Grad Split zatražio dodatan katamaran koji će prevesti Oliverov lijes, porodica i prijatelje na otok, dok za druge izvanredne linije još nemaju upita. Rekla je da u srijedu iz Splita za Velu Luku imaju dvije linije, i to trajekt koji polazi u 10.15 sati, a na odredište stiže u 13.15 sati, te jednu katamaransku liniju koja će na Korčulu stići oko 17.30.

- Uspjeli smo usred sezone naći taj jedan katamaran, a da vam ne govorim koji je to bio napor jer nam je svih 50 brodova zaposleno na svim linijama u sezoni i obvezni smo održavati sve te linije - kratko je rekla Zaputović.

Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju dana nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića, koji će se obilježiti sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.