JET SET

Majkl Džekson: Slatko-gorki okus slave

Arhiv

CDM

4.8.2018

Američki pjevač, koji bi ovog mjeseca napunio 60 godina, skupo je platio cijenu popularnosti: usamljen na vrhu i izobličen od plastičnih operacija, vjerovao je beskrupuloznim savjetnicima i ljekaru koji ga je na kraju odveo u smrt.

Da je živ, Majkl Džekson (Michael Jackson) bi 29. avgusta napunio 60 godina. Ali muzičar, koji je na vrhuncu karijere bio kralj popa i najveća svjetska zvijezda s više od 750 miliona prodatih albuma i 13 osvojenih Gremija, istovremeno i čudak izobličen od plastičnih operacija, umro je u junu 2009. u 50. godini od prevelike količine "propofola", snažnog anestetika koji je uzimao zajedno sa sredstvom protiv anksioznosti i lijekovima za nesanicu.


Taj smrtonosni koktel dao mu je doktor Konrad Mari (Conrad Murray), 58-godišnji kardiolog, kojeg je Džekson angažirao da boravi uz njega šest noći sedmično i pomogne mu da se naspava dok su trajale naporne probe za unaprijed rasprodatih 50 koncerata turneje “This Is It”. Zbog nesavjesnog ljekarskog odnosa prema pjevaču, on je završio na sudu, gdje je dokazano da je počinio 17 teških grešaka od kojih je svaka mogla dovesti do katastrofalnih posljedica.

Dobio je četiri godine zatvora, odslužio je dvije, a nedavno se opet obreo u javnosti sa skandaloznim optužbama protiv Majklovog oca i menadžera Džoa Džeksona (Joe Jackson), koji je krajem juna umro od raka pankreasa.

Konrad tvrdi da je Džo sina u mladosti hemijski kastrirao kako dječak ne bi ušao u pubertet i mutirao, jer bi tako izgubio karakteristični visoki glas.

- Džo Džekson jedan je od najgorih očeva u historiji i nadam se da će iskupljenje pronaći u paklu - kaže Mari.

Da je s ocem prošao svojevrsnu golgotu, ni Majkl nije skrivao. U dokumentarcu “Living with Michael Jackson”, koji je 2003. snimio Martin Bašir (Martin Bashir), pjevač je opisao kako ga otac nije tukao samo kaišem, nego i kablovima i svime što mu se našlo pri ruci. 

- Znao je da me baci svom snagom u zid. Lako je gubio živce… Bilo je veoma gadno - izjavio je u filmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.