UŠTIMANI TANDEM

Kako je Dejan vadio situaciju dok je Maja plakala zbog De Nira

Kukrić i Miralem: Pripreme traju dugo

Razgovarala: Edina BAKIĆ

11.8.2018

Maja Miralem i Dejan Kukrić, voditelji BHRT-a, godinama s crvenog tepiha prenose atmosferu sa Sarajevo Film Festivala (SFF), a njihovo pojavljivanje neće izostati ni tokom 24. izdanja ovog događaja. Ne kažu bez razloga za njih dvoje da su uštimani tandem, koji radi punom parom, a pripreme za ovu filmsku manifestaciju počnu dosta prije samog otvorenja.  

Maja i Dejan do sada su toplu dobrodošlicu poželjeli brojnim bosanskohercegovačkim, regionalnim, ali i svjetskim zvijezdama, koje su posjetile Sarajevo tokom ove manifestacije. S obzirom na to da se javljaju uživo i izvještavaju o dešavanjima, premijerama, gostovanjima… greške su neminovne, ali se ne mogu ispraviti. Iako pred kamerama djeluje da se skoro ne razdvajaju, nije bilo lagano ukrasti im nekoliko minuta kako bi za “Dnevni avaz” podijelili dosadašnja iskustva s ove filmske smotre.

Veliko zadovoljstvo

Tri minute nakon kolegija Miralem nam se javila i kroz dozu nervoze, ali i radosti, podijelila s nama doživljaj SFF-a.

- Ovaj posao radimo već 10 godina tako da, kao i u svakom drugom projektu, dajemo maksimum od sebe. Filmski događaj poput ovog, veoma je bitan za Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Već razmišljamo o tome ko će nam biti gosti na crvenom tepihu, na koji ćemo način s njima komunicirati, a ostalo se u nekom ludilu i bunilu dešava – iskrena je Miralem.

S druge strane, Dejan djeluje malo smirenije te nam otkriva da ne postoji strah dok iščekuje goste na tepihu.

- Iza mene je više od 20 godina iskustva i u tom periodu radio sam najveće i najznačajnije medijske projekte ne samo u BiH, već i šire. Tako da postoji neko pozitivno uzbuđenje uoči svakog velikog projekta sigurno, ali to je sastavni dio ovog posla i nešto što vas pokreće. Ako toga nema, tu, onda, nešto ne štima dobro – smatra Kukrić, kome je, kako kaže, profesionalno veliko zadovoljstvo što je dio cijele priče.

Brojna publika ispred malih ekrana, ali i ona na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, vjerovatno je pozavidjela ovom voditeljskom paru zbog mogućnosti da ugoste najveće zvijezde današnjice.

- Osim brojnih regionalnih umjetnika, sjećanja me vežu na najveća imena svjetske, filmske industrije koja su prošetala crvenim tepihom. To su Miki Rurk (Mickey Rourke), Anđelina Đoli (Angelina Jolie), Bred Pit (Brad Pitt), Robert de Niro... Dolazak Đoli i Breda bio je specifičan po svemu, jer smo, otprilike, sat prije njihovog dolaska saznali da su sletjeli u Sarajevo. Sjećam se, tad sam bila u drugom stanju i nisam bila baš koncentrirana na sva dešavanja, ali eto, uspjeli su ostaviti neizbrisiv trag – govori nam Miralem.

Najdraži razgovor

Holivudski bivši bračni par nije ostavio pozitivan dojam samo na Maju nego i na njenog kolegu Dejana.

- Naš intervju s Đoli i Pitom svakako je nešto što će ostati u posebnom sjećanju. Oni su, naprosto, bili možda najpopularnije planetarne filmske zvijezde koje su prošetale crvenim tepihom i bili su naši gosti u programu BHT-a 1. Nema svjetske medijske kuće koja nije prenijela sliku BHT-a te noći iz Sarajeva. Meni je, ipak, najdraži razgovor bio s legendarnom engleskom glumicom Šarlot Rempling (Charlotte Rampling) – ističe Kukrić.

A kad su u bh. prijestonici tokom Filmskog festivala vladale najveće ovacije i emocije, otkrila nam je Maja.

- Sjećam se da je nevjerovatna atmosfera vladala na trgu tokom dolaska Roberta de Nira. U jednom trenutku, prilikom njegovog dolaska i mene je ponijela ta atmosfera, glas mi je zadrhtao i suza je krenula, a Dejan je vadio situaciju. Njegov izlaz i ovacije koje je doživio, ali zasluženo, neopisiv je. Posebno u trenutku kad ta veličina stane pored tebe, jednostavno se izgubiš. Zaboraviš čak i na privilegiju koju u tom trenutku imaš – navodi Miralem.

Nadaj se najboljem, očekuj najgore

U svakom poslu, a posebno u novinarstvu, rijetki su događaji koji se isprate do kraja bez greške. Ništa drugačija situacija nije ni kod Maje Miralem i Dejana Kukrića.

- Toliko je do sada bilo neočekivanih situacija da nam je sve to više postalo normalno. Toliko smo toga prošli da smo naučili da se nosimo s time, s greškama, nedolaskom gostiju i brojnim drugim situacijama. Specifičnost programa koji radimo za SFF, je to što idemo uživo, nemamo priliku da ispravljamo greške i dešavaju se, to je normalno. Vrlo su vidljive pa bude poslije pohvala, kritika, komentara na društvenim mrežama, ali ispravka ne posotoji. Vjerovatno će ih biti i ove godine, zato se i dalje vodim parolom: “Nadaj se najboljem, očekuj najgore”, pa u skladu s tim pristupam poslu – poručuje Miralem.

Šarm, stil i iznimna profesionalnost

Recept za dugotrajan i uspješan voditeljski posao otkrio nam je Dejan Kukrić.

- Nema tu neke tajne. Morate biti pošteni, poštovati svoje gledaoce i raditi posao maksimalno profesionalno. To, nažalost, nije lako u današnje vrijeme. Profesionalci su duboko na marginama. Recept je šarm, stil i iznimna profesionalnost prije svega. Po tome će vas ljudi pamtiti – kaže Kukrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.