PRIČE IZ HOLIVUDA

Od slave do propasti karijere

Piše: Enisa SKENDEROVIĆ

12.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Mada se mnogima čini da je život brojnih holivudskih zvijezda idiličan, istina je daleko od toga. Konstantna izloženost oku javnosti i želja za očuvanjem dobrog imidža predstavljaju zvijezdama veći teret nego što se to na prvi pogled čini. U takvim situacijama često strada mentalno zdravlje poznatih pa je potrebno malo da upropaste svoje karijere i živote.

Mračne godine

Mnogi od njih se godinama bore s ovisnošću o alkoholu i raznim drugim poremećajima. Teret slave nisu mogle podnijeti Demi Lovato, Lindzi Loan (Lindsay Lohan), Majli Sajrus (Miley Cyrus), Britni Spirs (Britney Spears), Selena Gomez… koji su još kao djeca dospjeli pod svjetla reflektora.

Najaktuelniji slučaj bio je s američkom glumicom i kantautoricom Demi Lovato, koja se prije nekoliko dana predozirala opijatima te je hitno hospitalizirana. Demi se trenutno oporavlja, a ljekarima, koji sumnjaju da je u pitanju heroin, nije htjela reći koju je drogu uzela.

Demi je u šou biznisu od djetinjstva. Nakon uloge u dječjoj seriji “Barni i prijatelji” 2007., ostvarila je saradnju s “Disneyjem” i glumila u brojnim serijama i filmovima za mlade. Najveću popularnost stekla je ulogom u televizijskoj seriji “Sonny with a Chance”, koja se snimala do 2011. godine. “Disneyjeva” princeza potom se u potpunosti posvetila muzičkoj karijeri.

Lindzi Loan, bivša zvijezda “Disneyjevih” filmova, odvikavala se nekoliko puta od alkohola i droga. Mlada glumica je u samo godinu uspjela potrošiti ogromnu sumu novca na svoj divlji životni stil. Izvori bliski glumici tvrde da je najveći dio novca potrošila na zabave, alkohol, droge, hotelske račune, kazne i rehabilitaciju. Zbog vožnje u pijanom i drogiranom stanju te zbog izbjegavanja kontrola, završila je na neko vrijeme i u zatvoru.

Pop princeza, kako nazivaju Britni Spirs, doživjela je nervni slom kad se 2007. godine razvela i izgubila starateljstvo nad djecom. Britni je tada izbrijala kosu naćelavo i napala paparace kišobranom. Uslijedilo je nekoliko mračnih godina, tokom kojih se Britni, prema pisanju inozemnih medija, drogirala amfetaminima.

Slava je udarila u glavu i kontroverznoj Majli Sajrus. Nakon što je dobila ulogu u seriji “Hannah Montana”, a snimila je i istoimeni film, dosadilo joj je da bude dobrica.

Na dodjeli MTV Video nagrada sve je eskaliralo kad je pokušala tverkati. U tom periodu je snimila spot za pjesmu “Wrecking Ball”, u kojem se gola njihala na golemoj kugli. Poslije je izjavila da je redovno pušila marihuanu i godinama bila pod njenim utjecajem te da joj je neugodno zbog tog spota, koji će je pratiti cijeli život. Burno razdoblje smirilo se kad je počela snimati album “Younger Now”.

Optužila oca

Amanda Bins (Bynes) također se proslavila kao dijete. Počela je glumiti kad je imala sedam godina, a već sa 13 je imala svoj vlastiti humoristički šou. Uvijek je glumila dobre djevojke, ali joj je to dosadilo pa se htjela preobraziti u “odraslu i seksi Amandu”. To nije dobro prošlo pa je dobila otkaz sa seta filma “Pušteni s lanca”, jer nije naučila tekst. Tad je počeo haos.

Uhapšena je zbog vožnje u pijanom stanju, čak se zabila autom u drugi, parkirani auto. I na Twitteru je pravila skandale. Također, optužila je svog oca za seksualno zlostavljanje, što su njeni roditelji opovrgnuli, a poslije i ona sama. Ubrzo nakon toga, dijagnosticirani su joj bipolarni poremećaj i depresija. Bila je na liječenju, upisala je fakultet dizajna i mode, a nada se i novim ulogama.

Ispad Šije Labufa u Berlinu

Američki glumac Šija Labuf počeo je karijeru stand up nastupima u Los Anđelesu kad je imao deset godina. Nakon što se proslavio u “Transformerima” i “Indiani Jonesu”, počele su nevolje. Labufa su uhapsili zbog remećenja javnog reda i mira te provaljivanja.

Sam se prijavio na liječenje od ovisnosti o alkoholu, koje nije dugo potrajalo. Prošle godine su ga uhapsili, jer se svađao sa policajcem. Imao je mnogo ispada, a jedan se desio na Filmskom festivalu u Berlinu, kad se pojavio sa papirnatom vrećicom na glavi na kojoj je pisalo: “Više nisam slavan.”

Kristina Agiljera uhapšena 2011.

Problemi s alkoholom nisu zaobišli ni Kristinu Agiljeru, koja je 2011. uhapšena zbog opijanja na javnom mjestu. Godinama se borila i sa prekomjernom težinom, a danas je fanovi najviše kritiziraju zbog prekomjernih estetskih operacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.