SARAJEVO FILM FESTIVAL

Svjetska premijera dokumentarnog filma "Gledati istini u oči"

SFF

Avaz.ba

13.8.2018

Svjetska premijera dokumentarnog filma “Gledati istini u oči” autorice Vesne Marić, snimljenog u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine, bit će održana 14. avgusta u 12.30 u ''Cinema Cityju'', u selekciji BH Film 24. Sarajevo Film Festivala. 

- Moj život je sjajan i moćan i beskrajan - kaže Edna Šunjić na kraju filma “Gledati istini u oči”. 

Izjava snažna kada je izgovori bilo ko, a pogotovo ako je to Edna, mlada Sarajka s Downovim sindromom.

Osim Edne Šunjić, film prati i Senku Hajrić, koja boluje od Prader Willi sindroma, i otkriva sudbine i živote djece i odraslih, invalida i onih s poteškoćama u razvoju i govori o tome kakvu i koliku pomoć im njihov grad Sarajevo (ne) nudi...

Uz pokoju izjavu aktuelnih političara iz radio intervjua, borci za prava invalida u filmu pojašnjavaju situaciju u Sarajevu. Jedan zaključak se itekako nameće: ne može se očekivati mnogo od općine, grada ili države. Prema tome, treba se boriti za svoj bolji život, ili bolji život svog djeteta, sam i biti uporan u nalaženju onog što je potrebno, u Sarajevu ili bilo gdje u svijetu.

Tako Edna, naravno, uz pomoć svoje porodice, vodi ispunjen, aktivan život i osvaja zlatne medalje na Specijalnoj olimpijadi u Austriji. Tako Senka, uz pomoć ljudi iz cijelog svijeta koji su slali donacije, uspijeva dobiti kosu platformu kojom može da savlada stepenice i izađe iz kuće u svojim invalidskim kolicima.

Scenarij i režiju filma potpisuje Vesna Marić. Film je sniman tokom 2017. i 2018. godine u produkcija Dokumentarno-savremenog programa Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Direktor fotografije je Vanja Ban, ton Alen Ališah, muzika Ashar Kurtović, montaža Zlatko Šćeta.

Urednica filma za BHT 1 je Antonela Pehar-Šimunović. 

- Raduje me da s ovim dokumentarnim ostvarenjem nastavljamo dosadašnji niz uspješnih koprodukcija, jer je riječ o filmu koji već u procesu svog nastanka postiže cilj: rediteljka i cijela ekipa su uspjeli poboljšati život jedne junakinje filma koja treba pomoć. Preostaje nam da vidimo na koje će sve načine ovaj film potaći pojedince i društvo da nastave stvarati sredinu u kojoj nam je svima udobno i u kojoj imamo priliku pokazati najbolje od sebe - ističe Pehar-Šimunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.