PODIJELILA SRETNE VIJESTI

Sanela Prašović-Gadžo: Film "Sonja" je priča o nama, ovom gradu i Festivalu

Hvala onome ko je ovo snimio, napisala je Prašović-Gadžo

Premijera filma "Sonja". Facebook

Z. K.

17.8.2023

Novinarka i odnedavno rediteljica Sanela Prašović-Gadžo danas je podijelila sretnu vijest da je premijera dokumentarnog filma „Sonja“ održana na Sarajevo Film Festivalu.

Emocije publike

- Hvala onome ko je ovo snimio. Riječ je o trenucima neposredno nakon projekcije filma "Sonja" na SFF-u. Žao mi je što nemamo cijeli snimak razgovora nakon filma jer ti trenuci najbolje opisuju viđenje publike i njihove emocije.

Hvala vam svima koji ste bili prisutni i nagradili ekipu filma aplauzima koji su trajali i trajali. Sudjelovala sam na nekoliko inozemnih festivala, ali Sarajevo Film Festival je naša priča.

Ta priča je važna i golema i upravo to je ono što čini razliku u odnosu na sve što se u festivalskim okvirima dešava u bližem i daljem komšiluku.

Kao osobi koja je svoj život posvetila TV novinarstvu, a kroz doktorat i nauci o komunikaciji, potpuno su mi jasni svi pogrešni koraci, ali niti sam niti ću o istim javno govoriti. Moja priča sada je isključivo posvećena filmu koji sam snimila i stotinama, hiljadama ljudi koji ga gledaju ili su ga već pogledali na festivalima.

„Sonja“ je priča o logoru Sonja u Vogošći. To je i snažna poruka o borbi za život. Taj film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu. Taj film je ispraćen aplauzima koji su se ponavljali i ponavljali. Taj film je priča o nama i o ovom gradu i o ovom festivalu i o ovoj državi.

Moramo naučiti čuvati svoje vrijednosti. Možemo pogriješiti, možemo pasti ali kao i u prošlosti i sada moramo znati i da svoje branimo.

Ovo sve ne pišem jer je moj film na SFF. „Sonja“ nije u takmičarskoj selekciji i ne očekujem ništa, da bude posve jasno. Ovo pišem jer mi je proteklih dana bilo teško čitati sve napisano u medijima i na društvenim mrežama. Ovo je zapravo post o tome koliko mi znaći SFF od postanka do danas.

Bila ponosna

I nemojte molim vas komentarisati o četnicima. Moj stav o tome je kristalno jasan. Četnici sa kokardama su mi ubijali najbliže članove porodice i u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na državu BiH.

Ali danas ja ne želim da ubiju ono što imamo vrijedno, a Sarajevo Film Festival to jeste.

Stoga, ovaj post je tek mala reminiscencija na dan koji ću pamtiti kada sam bila ponosna, a to je dan kada je u Sarajevu na Sarajevo Film Festivalu bila premijera dokumentarnog filma „Sonja“. Nakon Sarajeva „Sonja“ ide na Bihać Avantura Film Festival. Vidimo se 22. avgusta 2023. u Bihaću - napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.