SARAJEVO FILM FESTIVAL

Regionalnom premijerom filma "Horizont" započela šesta noć 24. SFF-a

J.Alibegović/ M.Kadrić

A.HODŽIĆ

15.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Posljednji dan Takmičarskog programa 24. Sarajevo Film Festivala počeo je regionalnom premijerom filma "Horizont", gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili.

Film govori o Giorgijevu, čiji život se promijenio na najradikalniji mogući način. Iza sebe je ostavio svoj grad, svoju umjetnost, tipičnu egzistenciju pripadnika srednje klase i brak s Anom. Sada je sam. Giorgi se povlači u osamu na jednom malom, golom otoku, gdje živi u jednostavnoj kolibi pokraj mora. U surovom krajoliku, okružen sa svega nekoliko neznanaca, Giorgi provodi vrijeme uzgajajući kokoši i loveći patke, i pokušava sastaviti krhotine svoga života. Ali njegove rane su duboke, a sjene njegove sretne prošlosti ga uporno iznova sustižu.


Na crvenom tepihu pojavio se hrvatski reditelj Dalibor Matanić sa suprugom glumicom Helenom Minić koja je inače glumu studirala u Sarajevu, kao i potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović u pratnji supruga Adisa Arapovića.

Zvijezda večeri bila je i bh. manekenka Amra Silajdžić- Džeko, te glumice Amila Terzimehić i Alena Džebo.

Inače, žene iz filmske industrije ukazale su na važnost spolne ravnopravnosti.Više od 60 rediteljica, glumica, prouducentica  prodefilovalo je crvenim tepihom.

Time je Sarajevo Film Festival skrenuo pažnju na neophodnost ravnopravne zastupljenosti žena u svim segmentima festivala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.