SARAJEVO FILM FESTIVAL

"Aga" posljednji film u okviru Takmičarskog programa SFF-a

Fena

Fena

15.8.2018

Posljednji film u okviru Takmičarskog programa za igrani film na 24. Sarajevo Film Festivalu (SFF) "Aga" bugarskog reditelja Milka Lazarova prikazan je danas na pres-projekciji u Narodnom pozorištu.

Riječ je o regionalnoj premijeri tog ostvarenja koja će zvanično biti održana večeras, a za najbolji igrani film Festivala takmiči se još devet filmova iz Turske, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije. 

Reditelj Lazarov je, u razgovoru s publikom nakon projekcije filma, kazao da je najzahtjevniji dio snimanja filma bio pronalazak lokacije, budući da je sniman u krajolicima okovanim ledom u Ruskoj Federaciji u državi Sakha. Naglasio je da je veliki dio filma snimljen na smrznutoj rijeci Leni te da se vrlo brzo sprijateljio sa lokalnim stanovništvom. Međutim, ističe da je imao velike sreće prilikom odabira glumaca, jer ih je našao sasvim slučajno. 

- Kao dijete sanjao sam o sjevernom i snježnom svijetu i to je glavni razlog zašto smo snimali na toj lokaciji, iako je prvobitan plan bio da film snimimo u Bugarskoj - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.