RAZGOVOR

Nives Ivanković: Slučajni susret s Feđom Isovićem kreirao je Ajnu

U "Novinama" glumim predsjednicu Hrvatske

Ivanković: Reditelji me nisu primjećivali, morala sam se nametnuti

Razgovarala: Edina BAKIĆ

2.9.2018

Skoro uvijek nasmijana i raspoložena, ovim riječima se može opisati hrvatska glumica Nives Ivanković (51), koja je završila  Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Upravo je to jedan od razloga zašto je čest gost bh. prijestonice, gdje je nedavno prikazana i prva epizoda druge sezone serije „Novine“, u kojoj Nives igra jednu od glavnih uloga.

Prva epizoda

Ona je široj javnosti poznata po ulogama u serijama kao što su „Nad lipom“, „Balcan com“, „Villa Maria“, „Bibin svijet“,  a, kako i sama kaže, posebnu popularnost donio joj je lik misice Ajne, koji je tumačila u popularnoj seriji „Lud, zbunjen, normalan“. Također, njen glumački rad obilježile su i uloge u „Ta divna splitska noć“, „Vjerujem u anđele“, „Zvizdan“..., a u pozorištu je zabilježila kontinuirani rad u nekoliko predstava.

- U principu, svako malo dolazim u Sarajevo, a prije nešto više od mjesec u Narodnom pozorištu gostovala sam s predstavom Dine Mustafića „Aziz“. Također, moj nedavni boravak u bh. prijestionici bio je vezan i za Sarajevo Film Festival, gdje je prikazana prva epizoda serije „Novine“ iz druge sezone – pojašnjava Ivanković.

Možete li za gledaoce koji nisu imali priliku pogledati seriju otkriti koja je Vaša uloga?

- U seriji igram jednu od glavnih uloga, a to je predsjednica Hrvatske. HRT je imao prvu sezonu „Novine“, koja se bavila novinarstvom, dok se ova druga bavi politikom. Znači, priča se odvija između kandidata desnice i ljevičara, a ja sam ova druga. Imam već jedan mandat pa se borim za drugi. Tako se priča vrti oko našeg rivalstva i sve te pozadinske igre koje su u politici skrivene.

Uloga Ajne u „Lud, zbunjen, normalan“ jedna je od najupečatljivijih u Vašoj karijeru.

- Garantirani hit je maestralna gluma Mustafe Nadarevića, Senada Bašića, i Moamera Kasumovića. Naravno, velika zasluga pripada Feđi Isoviću i Elmiru Jukiću. To je dobra ekipa koja je puna duha i kvalitetne priče, svakako, uz ostatak glumaca.

 Kako ste se Vi našli u ovoj seriji?

- Kada sam završila Akademiju u Sarajevu, uvijek sam maštala da ovdje nešto radim i snimam. Feđa Isović me slučajno sreo na SFF-u, nešto mu je kliknulo i napisao je Ajnu, bivšu misicu. Imala sam ogromnu tremu kada sam trebala doći među glumačku ekipu, a onda mi je Senad Bašić rekao: „Šta ti je, bona, svima nam je tako bilo prvi put. Opusti se.“ 

Život glumca

Tako je krenulo i mislim da nikada neću zaboraviti taj period, Hrasnicu, ekipu, atmosferu...

 Osim misice, koja je to još uloga koju biste izdvojili kao važnu za svoju karijeru?

- Život glumca na ovako malim prostorima, posebno kada malo radite, nije baš lagan. Došla sam u Sarajevo kao stipendista Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, ali reditelji me nisu uočavali pa sam se morala sama nametnuti i pokazati šta znam. Uloga u seriji „Ruža vjetrova“ također je bila važna za moju karijeru, pa „Villa Marija“...  Potom sam sa „Zvizdanom“ bila na Filmskom festivalu u Kanu. Inače, za skoro svaki projekt čovjek se nekako veže. Ajnu posebno volim zato što mi je to bio prvi rad u Sarajevu nakon Akademije.

Obazirete li se na stanje u društvu?

- Nažalost, ako se ne bavimo društvenom situacijom, ona se bavi nama i tako utječe na svaki segment života. Kada dođete u neke zrelije godine, kao što sam ja, shvatite da ništa ne možete promijeniti, onda pokušavate svoj mikrosvijet zaštititi i uživati u njemu. Kad ste mlađi, dajete energiju svima, ali kada dođete u neke zrelije godine, shvatite da je ljepota života u malim stvarima.



Volim brzinu, zato mi televizija paše

- Što se tiče pozorišta, nikad se ne zna šta ćemo novo raditi, ali s mladom hrvatskom rediteljicom Sonjom Torakić krajem godine snimat ću film „Zbornica“.  Što se tiče medija, dosta se razlikuju, ali bez obzira šta je u pitanju, doživite ulogu kao izazov. Ipak, pozorište je najteže kao žanr, a televizija je brza, pa mi možda zato paše, jer i ja volim brzinu – kaže Ivanković.



Neraskidiva veza sa Sarajevom

- Kad sam u Sarajevu, kao da sam kod kuće. Veoma ga volim, ali mislim da Sarajevo voli mene. U bh. prijestonici imam neke rođake, pa je tu bila i moja teta Raza, kod koje sam stanovala dok sam studirala, i mnogo me je voljela. Tako da postoji neka neraskidiva veza. Imam dosta i kolega s kojima se družim, među njima je moja draga Jasna Žalica, koja je izvrsna glumica, ali i čovjek. Moram reći da je rijetkost sresti dobrog glumca, koji je još bolji čovjek, a ona to zaista jeste. Tu su, također, Pjer Žalica, Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Senad Bašić..., moj omiljeni profesor Nenad Dizdarević – ističe Ivanković.






 

quote
<p>Senad Bašić mi je rekao: „Šta ti je, bona, svima nam je tako bilo prvi put, opusti se.“ Tako je krenulo</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.