NAJAVA

Izudin Bajrović: Pokušavamo ostvariti našu misiju i nadamo se da će nas publika podržati

NPS od 19. do 26. septembra ugostit će Balet Fest Sarajevo

S pres-konferencije

E. B.

12.9.2018

Povodom otvaranja nove umjetničke sezone 2018/2019. Narodnog pozorišta Sarajevo, danas je održana pres-konferencija kojoj su prisustvovali v. d. direktora ove institucije Izudin Bajrović, v. d. direktora Drame Ermin Sijamija, v. d. direktorice Baleta Belma Čečo–Bakrač i v. d. direktorice Opere Adema Pljevljak-Krehić.

Bajrović je kazao da će sezona biti otvorena 15. septembra izvedbom opere „Hasanaginica“ te je izrazio nadu da će nova umjetnička sezona biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna.

- Pokušavamo ostvariti našu misiju i nadamo se da će publika posjećivati i s uživanjem pratiti naš rad. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onom što radimo i plasiramo publici – kazao je Bajrović.

Dodao je da će NPS od 19. do 26. septembra ugostiti Balet Fest Sarajevo.

- Riječ je o festivalu koji tradicionalno ugošćavamo. Balet kao umjetnost je nepravedno zapostavljen i treba mu posvetiti dužnu pažnju, jer bi bilo strašno da se balet ugasi - poručio je Bajrović.




U saradnji s Ambasadom SAD, u Narodnom pozorištu Sarajevo će 28. septembra biti upriličena premijera mjuzikla "Dvadeset peto takmičenje u spelovanju u okrugu Putnam".

Pljevljak-Krehić rekla je kako je ansambl koji samostalno nosi sve velike naslove velika stvar za BiH. Najavila je i da će 6. decembra, u saradnji s Ambasadom Italije u BiH, na sceni Narodnog pozorišta premijerno biti izvedena opera "Seviljski berberin".

Čečo-Bakrač rekla je kako će publika u ovoj umjetničkoj sezoni imati priliku pogledati dva nova naslova.

- Trudili smo se očuvati balans između onog što je naša tradicija u baletu i klasika te pratiti tokove moderne i savremenog pokreta. Ove sezone je na sceni NPS-a 10. novembra planirana praizvedba baleta ''Okovani Prometej'', na kojem ćemo sarađivati sa Sarajevskom filharmonijom. Povodom Međunarodnog dana plesa, 29. aprila, premijerno će biti izveden balet ''Uspavana ljepotica'', u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića – poručila je Čečo-Bakrač.

V. d. umjetničkog direktora Drame NPS-a Ermin Sijamija rekao je kako će 27. oktobra biti upriličena premijera predstave "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" Džemaludina Latića.

- Predstava je u pripremi i nadamo se da će temom i kvalitetom opravdati našu odluku da se pozabavimo tim komadom – naveo je Sijamija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.