ISPOVIJEST

Prije smrti, moj Huso pitao me je hoće li ga unuka zapamtiti

Maloprije sam se isplakala. Sjetila sam se svog Huseina, s kojim sam 39 godina svakog jutra kafu pila

Husein i Fatima: Živjeli četiri decenije u skladnom braku

E. SKENDEROVIĆ

21.11.2018


Od smrti Huseina Kurtagića, pjevača, kompozitora, harmonikaša, producenta i menadžera, 27. novembra navršit će se deset godina. Iza sebe je ostavio bogato muzičko djelo, a posebno se pamti po pjesmi “Ne klepeći nanulama”, čiji je autor. Kurtagić je bio i jedan od omiljenih Titovih pjevača. 

Već deset godina njegova supruga Fatima (70) tuguje za svojim Huseinom. Kako nam je kazala, ona je s njim 39 godina svakog jutra kafu pila. I danas se, kaže, teško miri s činjenicom da njenog voljenog supruga nema. 

Težak hendikep

Telefonskim pozivom jučer smo je zatekli uplakanu. Tog jutra, kao i mnogih prethodnih, kafu je pila sama... 

- Hvala što ste me se sjetili. Evo, upravo sam se maloprije isplakala. Sjetila sam se svog Huseina, s kojim sam toliko godina svakog jutra kafu pila, a sad sama... To mi najteže pada. Jednako mi je teško danas kao i prije deset godina – kaže nam Fatima kroz suze.

Sjeta je uhvati, dodaje, kad na televiziji ili radiju čuje pjesmu “Ne klepeći nanulama”, koja je sada već postala evergrin.

- Tada mi bude i drago i teško. Jer, ostavio je tako nešto iza sebe. Husein je, prije svega, bio dobar čovjek, divan muž, dobar otac, a najbolji djed na svijetu. Tako ga pamtim. Godinu prije nego što će umrijeti, odlično se osjećao. Tada mi je znao reći: “Bože, hoće li me unuka Lea zapamtiti?” Nisam voljela te ružne priče, ali to je bila istina. Njegov hendikep je bio težak s obzirom na to da je bio slijep, ali je uvijek bio veliki borac – ističe Kurtagić.

Autorska prava

S obzirom na to da je Husein napisao 49 pjesama, govori nam Fatima, ona je to morala na sudu dokazati kako bi autorska prava prešla na nju nakon suprugove smrti.

- Dobivam autorska prava i od Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) iz Zagreba i od Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS). Iako to kod nas, u BiH, još nije zaživjelo kako treba, AMUS se bori da postigne što više prava, ali krenulo je dobro. Nisam nezadovoljna tantijemama, ali nije to ni neka velika suma novca. Nije kao u onom periodu kad je tek izašla pjesma “Ne klepeći nanulama”, tada je bilo fantastično – priznaje Kurtagić.

 Oslijepio kao dječak

Iako mnogi misle da je Husein rođen slijep, on je, kaže nam Fatima, oslijepio kao dijete...

- Desilo se to u Trebinju na samom kraju Drugog svjetskog rata, kad je imao šest godina. Igrao se s dječacima na ulici. Djeca su našla bombu, htjeli su da je bace u Trebišnjicu, ali bomba nije pala u rijeku nego je eksplodirala na tvrdom tlu. Huso je bio najdalje i ostao je bez vida. Nekoliko mjeseci nakon toga, majka ga je odvela u Beograd, u Zavod za slijepu djecu koja se školuju tamo. Od djetinjstva se naviknuo da ne vidi, ali da uvijek bude marljiv, da radi – prisjetila se Fatima.

Ovacije za pjesmu “Ne klepeći nanulama”

- Često idem na koncerte, sa svim umjetnicima bivše Jugoslavije ostala sam u dobrim odnosima. Drago mi je kad ih vidim. Nedavno sam se družila s Lepom Lukić i Merimom Njegomir... Čujem se s Nedžadom Salkovićem. On mi kaže da, kad na svojim koncertima izvodi pjesmu “Ne klepeći nanulama”, nema nijedna osoba u dvorani koja tada ne ustane i ne zapjeva s njim, to sve govori – kaže Kurtagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.