AVAZ NA SETU

Romantična veza profesora i studentice

Ako bude vremena i novca, „Kratka priča o knjigama i cvijeću“ postat će dugometražni film, kaže reditelj

Bašić: Tumači lik Sade. Foto: J. Alibegović

N. AJNADŽIĆ

8.12.2018

Na nekoliko lokacija u Sarajevu počelo je snimanje kratkog igranog filma „Kratka priča o knjigama i cvijeću“, čiji scenarij i režiju potpisuje Jasmin Duraković.  

Ljudske sudbine

Reditelj, zajedno s ekipom filma koju, između ostalih, čine i neki od najboljih bh. glumaca kao što su Senad Bašić i Izudin Bajrović, potpomognuti mladim snagama poput Ene Kurtalić, ali i gosta iz Beograda Tihomira Stanića, ugostili su ekipu „Dnevnog avaza“ na setu.

Prisustvovali smo snimanju na Marindvoru u jednom stanu u ulici Valtera Perića. Dok kročimo na set, ekipa iza kamera signalizira nam da budemo što tiši, jer je snimanje u toku. Sa zanimanjem slušamo Senada dok izgovara replike svoje uloge, koja je ujedno i glavna.

U pauzi snimanja smo razgovarali s Durakovićem.

- Produkciju vodi Udruženje „Scena“, dok je koproducent projekta „DEPO produkcija“. To je savremena priča iz Sarajeva koja ima elemente ljubavne priče, socijalne drame, pa čak na neki način i elemente trilera. Priča se bavi ljudskim sudbinama u Sarajevu, postavlja pitanja gdje smo, šta smo, u kakvom društvu i gradu živimo... Nadamo se da ćemo napraviti dobar i zanimljiv film. Sada ga radimo kao kratki, ali ako bude vremena i novca, možda ga i produžimo i bude dugometražni – govori Duraković.

Senad Bašić igra Sadu, ali nam nije želio mnogo otkrivati.

- Ena je moja studentica koja živi na relaciji Sarajevo – Ljubljana - Tuzla. Angažiraju je mnogo, posebno da radi scenski pokret. Bilo mi je zadovoljstvo kada sam čuo od Jasmina da će upravo ona igrati u ovom filmu. To je poseban osjećaj kada profesor radi sa svojim studentom – kaže Bašić.

Ponovo zajedno

Sudeći prema sceni koja je snimana dok smo mi boravili na setu, Sado i Maja, koju igra Kurtalić, u romantičnoj su vezi.

- Pa da bit će, normalno da će biti. A ne mogu sve reći. Divno mi je na setu. I ekipa je super. Tiha je došao iz Beograda, a nismo odavno zajedno radili, od „Turneje“ Gorana Markovića, i baš mi je drago da smo zajedno ponovo – iskren je Bašić.

Istog mišljenja je i Stanić.

- I meni je drago što sam ovdje. Odmah sam prihvatio poziv Jasmina Durakovića, bez čitanja scenarija. Kada sam pročitao ulogu koju trebam da igram, još više mi se dopalo. Deset godina je prošlo otkad Senad i ja nismo zajedno radili. Ovdje se osjećam kao kod kuće – ističe Stanić.

Profesionalci i profesori 

- Sa Senadom i sa mnom je isto i na setu i privatno. Dugo smo već u poslu, profesionalci smo. I Senad i ja smo profesori na akademijama, ja u Beogradu, on u Sarajevu. Razumijemo se. Kao da smo se jučer rastali – kazao nam je Stanić.

Kurtalić: Specifična Maja

- Veliko mi je zadovoljstvo što radim s fantastičnim glumcima i odličnom ekipom. Maja je studentica koja je specifična, introvertna i ekstrovertna istovremeno. Odlično je napisan njen lik i nadam se da ću uspjeti da je i odigram tako – kazala nam je Ena Kurtalić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.