TAMNA STRANA LJEPOTE

Dunja Knežević: U Milanu je agent samo htio spavati sa mnom

Bila sam šokirana i izašla sam iz agencije plačući

Knežević: Šef manekenskog ogranka sindikata. Lisa LOPEZ

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

10.12.2018


Uspješni model Dunja Knežević ostvarila je zavidne rezultate u modnim metropolama kakve su London, Njujork i Milano radeći kampanje za "Marks and Spencers", "Lewis","Vogue", "Elle", "Harpers Bazaar"... Ipak, ova Sarajka s londonskom adresom najpoznatija je po svom aktivizmu u modnoj industriji gdje je njen kodeks u Londonu priznao čuveni "Vogue".  

Vođena svojim lošim iskustvom, Dunja se bori za prava menekenki i o svemu što joj se desilo otvoreno govori za „Dnevni avaz“. Nije dozvolila da nju i kolegice tretiraju nedostojno te je postala veoma istaknuti borac i sindikalista u svijetu ljepote.

 Loše iskustvo

Naravno, za Dunju je najznačajnija uloga majke te vrijeme najviše voli provoditi sa svojom kćerkom kojoj je prenijela i ljubav prema Bosni i Hercegovini.

Kao model ste radili puno u Milanu i Njujorku. U čemu je osnovna razlika između te dvije modne metropole?

- U Americi su i agencije i klijenti puno profesionalniji na svakom nivou. U Milanu sam imala strašno loše iskustvo. Kad sam napuštala Milano, moj agent mi je rekao da na kraju nije bilo potrebe da dolazim, jer me i onako samo doveo u Milano da bi spavao sa mnom. Ja sam bila šokirana i izašla sam iz agencije plačući. Takvu vrstu iskustva čujem od skoro svih koleginica koje su radile u Milanu.

Vaš kodeks o modelingu usvojio je čuveni "Vogue". O čemu se tačno radi u tom pravilniku?

- Strašno sam ponosna na kodeks, on obećava prava za modele. Zaštita za modele ispod 16 godina, zaštita na poslu, osiguranje od seksualnog napastvovanja... Najvažnija, za mene, je zaštita modela ispod 16 godina, oni su najgore pozicionirani u industriji.

Je li dugo trajala borba da se jedan takav kodeks usvoji?

- Velika je borba da što više kompanija usvoji kodeks, svake sedmice nove kompanije ga usvajaju, ali treba nam što više da bi postao novi standard u industriji.

Koliko je tačna konstatacija da koliko ima ružičastih strana u modelingu da je isto toliko i onih mračnih?

- Upravo je tako, ja imam kćerku i nikad joj ne bi dozvolila da ide u modeling, može raditi šta god drugo hoće. Ali, nadam se da će se do tada industrija drastično poboljšati. Već se puno poboljšala u odnosu otkako sam ja počela s modelingom.

Na koji način ste uspjeli zadobiti poštovanje modne industrije?

- Ne treba samo reći "da" na sve i dozvoljavati ljudima da vas tretiraju kako god hoće. Kada sam postala model, mislila sam da oni imaju visoko samopouzdanje, i tek kada sam počela da upoznajem druge modele te sam shvatila da je istina suprotna.

 S kolegicom Viktorijom Koen (Victoria) ubijedili ste veliki britanski glumački sindikat "Ekviti" da prihvati i modele za članove. Koliko je trebalo strpljenja i angažiranja za prihvatanje modela u sindikat?

- Godinu dana smo se mučile da nas sindikat usvoji. U početku nisu bili baš zainteresirani, ali su poslije otkrili u priči sa svojim advokatima da bi bilo ilegalno da nas ne prihvate. To je puno ubrzalo proces.

Mišljenje i moral

Danas ste šef manekenskog ogranka, koliko ste uspjeli promijeniti dosadašnje stanje i sliku u samom modelingu?

- Ljudi i mediji ovih dana imaju novo poštovanje za modele i gledaju naš posao kao profesionalni posao. I klijenti i agencije razgovaraju s nama ravnopravno i shvataju da imamo svoje mišljenje i moral.

 Koje su to najznačajnije modne kampanje u Vašoj dosadašnjoj karijeri?

Dovoljno sam vidjela...

U Londonu ste osnovali kompaniju koja se bavi prirodnim retuširanjem fotografija.

- Već nekoliko godina sam bila veoma zainteresirana za fotografiju i retuširanje pa sam otkrila da sam bolja u retuširanju. Prirodno retuširanje je puno teže i treba duže vremena, ali uvijek bolje izgleda. Dovoljno sam vidjela slika i sebe i koleginica gdje nas debljaju, suzuju i nekad prave da ne izgledamo ni nalik sebi.

Narod velikog srca

S kćerkom često posjećujete BiH.

- Već smo nekoliko puta bile u Sarajevu i dolazimo ponovo prvom prilikom. Želim da provede što više vremena u Sarajevu i da nauči naš jezik. To su mi dvije najveće želje za nju. Narod tako velikog srca neće upoznati nigdje drugo na svijetu. A da rat nije izbio u Sarajevu, ja bih dan-danas tamo živjela jer je najljepše mjesto gdje sam ikad igdje putovala, a vjerujte mi, puno sam putovala. Sva sjećanja su mi pozitivna iz Sarajeva, tamo sam imala divno djetinjstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.