DANAŠNJI DNEVNI AVAZ

Negatori genocida idu u zatvor

Savjest mi nalaže da nemam pravo okončati svoj mandat dok se veličaju pravomoćno osuđeni ratni zločinci, kaže visoki predstavnik Valentin Incko

Piše: Avaz.ba

24.7.2021

Današnji "Dnevni avaz". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Negatori genocida idu u zatvor.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) nametnuo je jučer izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, prema kojima će negatori genocida, ali i svi koji negiraju, opravdavaju ili na bilo koji način veličaju pravomoćno presuđene ratne zločine - morati u zatvor. Predviđene su kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Incko je svoju odluku pojasnio i poručio: Dugo sam se nadao da će razum prevladati.

Komentar dana napisao je Danijal Hadžović: Inckov gol u devedesetoj.

Brojne reakcije u našoj zemlji, ali i regionu i svijetu, izazvala je odluka visokog predstavnika. Pročitajte šta o nametanju izmjena Krivičnog zakona, kojima će se kažnjavati svako negiranje genocida i ratnih zločina te njihovo veličanje, kažu: Husein ef. Kavazović, Kada Hotić, Munira Subašić, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović, Murat Tahirović, Bakir Izetbegović, Borjana Krišto…

Donosimo i stavove ambasada SAD, Njemačke i Velike Britanije u BiH, kao i komentar Evropske unije za naš list.

Očekivana reakcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, koji je poručio: Nije bilo genocida, ne priznajem Inckovu odluku!

Srbijanska političarka Vesna Pešić za “Avaz”: Hvala Bogu, nema više negiranja genocida! Republika Srpska i Srbija su jedine koje ovo pitanje pretvaraju u priču o tome kako su Srbi genocidan narod, poručila je Pešić.

Za naš list komentar su dali i Stjepan Mesić, Jadranka Kosor i Žarko Puhovski.

Ličnost dana je Valentin Incko: Častan odlazak prijatelja BiH.

Donosimo i ekskluzivni razgovor s bivšim haškim tužiocem Džefrijem Najsom (Geoffrey Nice). koji smatra da će Incko ovim potezom spriječiti srpski revizionizam.

Na Globusu čitajte: U nekoliko evropskih zemalja građani izašli na ulice u znak protesta protiv obavezne vakcinacijr. U Grčkoj se na protestima ove sedmice okupile hiljade ljudi, u Francuskoj su masovne demonstracije izbile još za državni praznik…

Troškovi života sve su viši, a porodice u BiH stežu kaiš kao nikada do sada. U četveročlanoj porodici jedan roditelj radi za hranu, a drugi za sve ostalo!

Konačnu presudu Seferovićima u slučaju “Dženan Memić” Vrhovni sud FBiH donijet će 27. jula, a na jučeršanjem pretresu otac rahmetli Dženana Muriz Memić poručio: Oslobodite ove ljude!

Ususret popularnoj sportsko-turističkoj manifestaciji u Mostaru - Skokovi sa Starog mosta povezat će region.

Skoro dva mjeseca traju radovi u tunelima „Ravne 3“ u Visokom, a akciji se pridružuju volonteri iz cijele Evrope.

U posljednje vrijeme u Sarajevu je povećan broj prijava građana: Džeparoši pod budnim okom policije. Iz MUP-a KS apeliraju na građane i goste da vode računa o torbama i novčanicima.

Hoće li inspekcija imati posla: Ilidžanski fijakeristi vožnju naplaćuju 25 KM!

Na Crnoj hronici čitajte: Tužilaštrvo BiH podniejlo optužnicu za međunarodnu prostituciju protiv Ukrajinki koje su podvodile djevojke.

Donosimo detalje višednevne potrage na jezeru kod Mostara, gdje je jučer napokon, na dubini od 46 metara, pronađeno tijelo 28-godišnjaka koji se utopio.

Posjetili smo mini katunsko naselje Tješilske staje kod Fojnice: Borovnica odlično rodila, za dan se može zaraditi i 100 KM.

Jet set: Dunja Knežević, Sarajka u svijetu modne industrije, za “Avaz”: Borim se za prava modela, svoju kćerku nikada ne bih pustila na pistu.

Sport: Donosimo izvještaj s otvorenja Ljetne olimpijade 2020 u Tokiju. Više od 11 hiljada sportista takmiči se za 339 medalja.

Premijer liga BiH - Tomislav Ivković, prvi strateg Želje: Očekujem da naši mladi igrači pokažu karakter.

Poslije velike pobjede mostarskog Veleža nad favoriziranim atinskm AEK-om, trener Feđa Dudić u razgovoru za naš list priznaje: Nisam spavao nakon trijumfa.

Veliku pobjedu Mostarcima čestitao je legendarni Vahid Halilhodžić. On smatra da su “Rođeni” sada u odličnom položaju.

Čitaocima poklanjamo politički prilog “Sedmica” s mnoštvom zanimljivih sadržaja.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: 

https://avaz.pressreader.com/

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.