LIČNOST DANA

Dunja Knežević: Poštovanje i u modnoj džungli

Osnivačica prvog sindikata manekenki u svijetu i koautorica kodeksa o modelingu

Piše: Al. B.

25.7.2021

Knežević: Borba za prava modela. Agencije

Reflektori svjetskih modnih pista mnoge bi zaslijepili. Na putu ka vrhu u svijetu mode i glamura prioriteti se mijenjaju, ali ne i u slučaju Sarajke Dunje Knežević, svjetskog top-modela. Uspješna manekenka, osim po aktivizmu u modnoj industriji, poznata je i kao požrtvovana majka.

Ta uloga je najvažnija u životu lijepe Sarajke, koja je u Evropi i SAD, u centrima svjetske modne industrije poput Londona, Njujorka i Milana, blistala u kampanjama za “Marks and Spencers”, “Levis”, “Vogue”, “Elle”, “Harpers Bazaar”.

Osnivačica je prvog sindikata manekenki u svijetu i koautorica kodeksa o modelingu, koji je prihvatio čuveni britanski „Vogue“. Ponosna je na ovaj pravilnik, u kojem su precizirana prava modela, od pauze tokom rada do zaštite njihovog dostojanstva, posebno kada je riječ o mlađima od 16 godina.

Poznata manekenka pomogla je mnogim roditeljima koji danas, kada šalju svoju djecu u modnu džunglu, mogu biti mirniji. Svestrana manekenka, sa svijetom na dlanu, i dalje čuva sjećanja na prelijepo djetinjstvo u Sarajevu pa je ljubav prema domovini prenijela i na svoju kćerkicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.