LEGENDARNE PLAVUŠE

Holivud zamijenila Havajima

Oskarovka je imala težak put do svjetske slave

Besindžer: Udavala se dva puta

Nerma AJNADŽIĆ

9.12.2018

Kim Besindžer (Basinger) jučer je proslavila 65. rođendan. Ova uspješna američka glumica švedskog, irskog i čeroki porijekla i danas plijeni pažnju svojim izgledom skoro jednako kao 80-ih godina prošlog stoljeća kada je smatrana jednom od najljepših i najseksepilnijih žena na svijetu. 

Bondova djevojka

Zanosna Bondova djevojka u filmu „Nikad ne reci nikad“ sa Šonom Konerijem (Sean Connery) osvojila je Oskara za ulogu u filmu „L.A. Povjerljivo“. Ipak, u kinematografskom svijetu najviše je poznatija po filmu „Devet i po nedjelja“ kada je igrala rame uz rame s Mikijem Rurkom (Mickey).

No, put do svjetske slave za ovu ljepoticu nije bio jednostavan. Iako je ostvarila svoje dječije snove da postane glumica, Kim je prvobitno bila manekenka. Tokom sedamdesetih dostigla je vrhunac popularnosti te se pojavljivala na brojnim naslovnim stranama svjetskih časopisa. Zarađivala je velike cifre, ali njen osjećaj neispunjenosti nije prolazio.

Nakon odluke da upiše časove glume, seli se u Los Anđeles s jednim ciljem, a to je da ostvari ulogu u „blockbusteru“. Ali njena karijera stavljena je na čekanje zbog napada panike koje je dobivala te je šest mjeseci provela kući.

Prve uloge bile su joj u TV serijama „Čarlijevi anđeli“ i „The Six Million Dollar Man“, a prva filmska uloga u „Hard Country“. Kasnije je dobivala veće angažmane te je počela privlačiti pažnju javnosti.

Godine 1983. slikala se za „Playboy“. Ipak, u erotsku zvijezdu lansirala je uloga upravo u filmu „Devet i po nedjelja“.

Udavala se dva puta - za Rona Snajdera (Snyder) 1980. godine, a njihova ljubav trajala je devet godina. Imala je period kada je snimala lošije filmove, a odbijala uloge u onima koji su kasnije postali jako uspješni poput „Sirovih strasti“. Uslijedile su i krize u privatnom životu, kao i promašena investicija od 20 miliona dolara te objava bankrota nakon sudske odredbe o plaćanju odštete za film „Boxing Helena“.

Za glumačkog kolegu Aleka Boldvina (Alec Baldwin) udala se 1993. godine, a s njim ima kćerku Ajrlend Boldvin (Ireland Baldwin). Nakon poroda ponovno je jako patila od agorafobije, straha od otvorenog prostora prepunog ljudi. Povlači se iz javnosti sve do 1997. kada je prihvatila ponudu za „L.A. povjerljivo“, film koji je vinuo u zvijezde i zahvaljujući kojem postaje jedna od najplaćenijih glumica. Ni to nije bilo dovoljno da se zadrži u javnosti, a njen brak se počeo raspadati.

Psihičko zdravlje

Tada je uslijedila i emocionalna kriza te se borila s problemom ovisnosti o lijekovima kojima je ličila simptome tjeskobe.

Uslijedio je razvod od Aleka, a zbog borbe za starateljstvo nad kćerkom i sudskom bitkom Kim je skoro bankrotirala, a mnogi su bili zabrinuti za njeno pisihičko zdravlje.

Već dugo Besindžer živi daleko od reflektora i glamuroznog života Holivuda. Svoj dom i mir pronašla je na Havajima gdje živi s partnerom Mičom Stonom (Mitch Stone). Izabranik njenog srca jedan je od omiljenih frizera slavnih dama.

Borac za životinje

Osim što je prava ljepotica, iako je u sredini sedme decenije, Besindžer je i velki ljubitelj životinja i borac za njihova prava.

- Ne trebaju im suze, potrebna im je vaša pomoć. Recite prijateljici da kaže prijatelju ,a on da kaže drugom prijatelju. Pomozite da se zaustavi mučenje, jer misle da je meso ukusnije što više trpe... Oni su elektrošokirani, obješeni živi i deru im kožu – kazala je Kim svojevremeno. Smatra da je njena bitka za prava životinja najvažnije što radi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.