OSVRT Festival „Dani Jurislava Korenića“

Dobri duh Korenića

U Kamernom teatru 55 traje 3. izdanje festivala u čast jednog od osnivača ove kuće

Piše: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ
13.12.2018 09:54

Larisa Sarajlić-Ramović

U večeri kada je na TV-u prijenos utakmica Lige prvaka - pozorište je puno. To znači da se dešava neka dobra stvar. Da, dešava se u Sarajevu, u Kamernom teatru 55, 3. izdanje festivala „Dani Jurislava Korenića“, u čast jednog od osnivača ove pozorišne kuće, Pozorišta mladih, MESS-a... U čast čovjeka koji je postavio temelje bh. teatru. 

U Kamernom teatru 55 od 7. do 14. decembra gostuju predstave iz cijelog regiona, vrata su širom otvorena i svi akteri, umjetnici i publika, dijele jednostavno lijep osjećaj. Duša se ispunjava lijepim stvarima, dok se agilni tim Kamernog, s direktorom Emirom Hadžihafizbegovićem, trudi da se festival i sve oko njega odvija na visoko profesionalnom nivou. 

Ovaj kulturni događaj, koji je postao regionalna vijest, jeste doprinos formiranju kulturne slike kakvu treba da ima jedna evropska prijestonica te istovremeno od zaborava otima ime teatarskog i akademskog velikana kakav je bio Korenić. Umro je 1974., u 59. godini. U kratkom ovozemaljskom vijeku čovjek teatra ostavio je djela dovoljnih za sedam života.

A dobri duh Korenića kao da lebdi u hodnicima i ćoškovima Kamernog. I zadovoljan je. Jer teatar je nastao davno iz potrebe ljudi da pričaju svoje priče. A u Kamernom se pričaju lijepe priče.

Ovaj događaj podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo s Mirvadom Kurićem na čelu. I samo tako, uz podršku institucija, mogu se praviti značajne i lijepe priče. 

NA VRH