USPJESI

Vrata Holivuda su nam otvorena

U rimejku glume Slavko Sobin, Goran Navojec, Luka Peroš i Rešad Strik

Scena iz filma u kojoj se pojavljuje Sobin. Promo

Piše: E. BAKIĆ

6.1.2019


Film "Leptir" (Papillon), popularna zatvorska priča utemeljena na istinitim događajima, u kojoj su upečatljive uloge ostvarili legendarni Stiv Mekvin (Steve McQueen) i Dastin Hofman (Dustin Hoffman), dobila je novu verziju u kojoj glume i glumci bh. kasting agencije „Zona“, na čijem je čelu Anila Gajević.

 Štukan i Skvarica

Zapravo, prikazivanje rimejka „Leptir“ u bh. i hrvatskim kinima počelo je prekjučer, a glumačku ekipu čine Slavko Sobin, Goran Navojec, Luka Peroš i Rešad Strik (Reshad). U glavnim ulogama su Čarli Hanam (Charlie Hunnam), Rami Malek, Iv Hevson (Eve Hewson), Roland Moler (Moller)...

Na taj su se način „Zonini“ glumci našli rame uz rame s holivudskim, a film je osvojio publiku odmah nakon što je premijerno prikazan prošle godine u Los Anđelesu. Reditelj rimejka je Danac Mikael Noer (Michael). 

Kako je za „Avaz“ kazala Gajević, ovo je više nego uspjeh za njenu agenciju, jer zahvaljujući holivudskim projektima, „Zona“ je postala brend.

- Ljeta 2016. rađen je kasting u Los Anđelesu, Londonu i Beogradu, i zaista je bilo mnogo prijavljenih glumaca. Onda su me kolege iz drugih agencija kontaktirale da pošaljem kastinge nekih svojih glumaca, i tako su oni izabrani. Također, bili su vrlo zainteresovani za Feđu Štukana i Igora Skvaricu, ali, eto, nisu prošli, vjerovatno zbog ogromne konkurencije – govori nam Gajević.

Ostvarenje je snimano u Crnoj Gori, a većina scena nastala je u staroj kasarni u Nikšiću.

- Dosta je zainteresirane publike, moguće i zbog toga što je riječ o rimejku. Neki su već film gledali i dobili smo najbolje komentare. Mnogo mi znači ovaj uspjeh. Iako je film sniman prije dvije godine, ali tek sada piše uspjehe. Slavko ima zapaženu ulogu i mnogi su mi rekli da je veoma dobar. Ovakve stvari otvaraju nam vrata za nove projekte u Holivudu. „Zona“ je u posljednjem periodu dosta narasla, nekako je sama za sebe postala brend – smatra Gajević. 


Gajević: Dobili smo najbolje komentare. Arhiva

Sjajan napredak

Sobin je presretan zbog toga što se holivudsko ostvarenje našlo u bh. i hrvatskim kinima.

- Bio sam se pomirio s tim da će film zaobići naša kina, ali, eto, nisam bio u pravu. Ovo je možda mali korak za čovječanstvo, ali veoma veliki za mene. Svakodnevno mi se ljudi javljaju i šalju čestitke. Nije to neka prevelika uloga, ali uglavnom svi oko mene su ponosni, zato je to strašno lijep osjećaj. U našem poslu, kada idemo na svjetske kastinge, kojih zahvaljujući Anili imamo veoma mnogo, osjeća se sjajan napredak. I nije tu samo bitno jesi li najbolji, nekad ima veze fizionomija, termini... zapravo, dobiti ulogu u Holivudu je lutrija, posebno u ovoj fazi mog profesionalnog života – poručio je Sobin.

Istinita priča Anrija Šarjera

Film „Leptir“ snimljen je 1973. godine, a baziran je na istinitoj priči Anrija Šarjera (Henri Charriere), poznatog kao Leptir, koji je krivo optužen za ubistvo i osuđen na doživotnu robiju, koju je izdržavao u francuskoj kaznenoj ustanovi u Gvajani. Leptir želi pobjeći iz kaznionice. Ali, svaki pokušaj bijega završava se ponovnim hapšenjem i još gorim kaznama. „Leptir“ je dirljiva priča o njegovoj ustrajnosti da uprkos vrlo strogim i mučeničkim kaznama i dalje nastoji naći svoj put u slobodu. Reditelj ovog kultnog ostvarenja je Frenklin Dž. Šafner (Franklin J. Schaffner).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.