MINI INTERVJU

Zulejha Kečo: Strah je moćan alat

Ovo će nam biti tek treće izvođenje, a svaki izlazak na scenu za mene je novi izazov i ogromno zadovoljstvo

Kečo : Najmlađa članica baletnog ansambla Kuće na obali. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

12.1.2019

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) 22. januara bit će izvedena baletna predstava „Okovani Promotej“, čiju koreografiju i režiju potpisuje Belma Čečo-Bakrač, koja je napisala i liberto prema motivima Eshilove istoimene tragedije.

Najmlađa članica

Balet je premijeru imao krajem novembra prošle godine, a jednu od uloga igra i Zulejha Kečo, najmlađa članica baletnog ansambla Kuće na obali. 

- Ovo će nam biti tek treće izvođenje, a svaki izlazak na scenu za mene je novi izazov i ogromno zadovoljstvo. Lik Prometeja je sam po sebi simbol čovjekove pobune i otpora protiv tiranije. Nažalost, strah je moćan alat za manipulaciju, uveliko korišten kroz historiju, a i danas. Smatram da je očuvanje ljudskog roda zagarantirano dokle god je svaki čovjek kao individua željan znanja i usavršavanja. Zahvaljujući novim spoznajama i širenju vidika, postajemo svjesni okova koji nam pokušavaju biti nametnuti - govori Kečo. 

Ističe da još nosi titulu najmlađe članice ansambla, ali da to nimalo ne primjećuje.

- Doduše, godinama plešem u ansamblu NPS-a, tako da sam odavno već dio tog kolektiva i svoje kolege doživljavam kao jednu vrstu porodice. Starije kolege su me srdačno primile od prvog dana i rado sa mnom dijele svoje znanje i iskustvo - iskrena je 22-godišnja balerina.

Nova premijera

Angažirana je na svim baletnim predstavama Kuće na obali. 

- Igram i u nekim dramskim i opernim predstavama, tako da imam tekući repertoar tokom čitave sezone. Na proljeće je planirana nova premijera klasičnog baleta, i to „Uspavana ljepotica“, i mnogo se radujem angažmanu na tom projektu - otkriva nam Kečo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.