NOTNI KUTAK

Muzikom brišem mržnju

Učila sam se bratstvu i jedinstvu među ljudima, a dočekala da većina mojih prijatelja sada živi rasuta po svijetu

Kovač: Imam mnogo prijatelja u Sarajevu

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

28.1.2019


Profesionalni fokusAleksandre Kovač (47) u posljednjih desetak godina usmjeren je na komponiranje primijenjene muzike. Upravo je završeno emitiranje treće sezone izuzetno popularne TV serije “Ubice mog oca”, za koju njen muzički partner Roman Goršek i ona kreiraju muziku i zvuk.

A dok smo radili intervju kćerka Kornelija Kovača dobila je vijest da će film “Šavovi”, za koji je komponirala muziku, ali i odjavnu pjesmu u izvedbi Gabi Novak, imati premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u sklopu programa Panorama.

Ženski glas

Kovač je, također, osnovala i hor “Ženski glas” u Beogradu, s kojima često nastupa, a za naš list otkrila je koliko uživa u prenošenju znanja, stvarima koje je vežu za Sarajevo, ljubavi prema životinjama te baki Ružici i majci Spomenki, koje su početna spona u njenom muzičkom odrastanju.

Nedavno ste osnovali ženski hor, koliko uživate u prenošenju znanja?

- Kao diplomirani muzički pedagog, uživam u radu sa studentima pa tako na fakultetima širom regiona držim i gostujuća predavanja iz oblasti primijenjene muzike. Osnovala sam i amaterski hor “Ženski glas” u Beogradu, gdje pjevanjem i muzikom pomažem damama da pronađu slobodu u izrazu, emocijama i razmišljanju.

 Kao vrlo mladi, nastupili ste u Sarajevu kao prateći vokal Bebi Dol na Jugoviziji.

- Moja karijera je započela kad mi je bilo 14 godina. Imala sam priliku da pjevam prateće vokale mnogim ex-YU bendovima pa sve do Bebi Dol. Tu sam izučila zanat i od najboljih učila o profesionalizmu, ozbiljnom radu i posvećenosti muzici.

 Dosta Vas stvari vezuje za Sarajevo?

- Imam mnogo prijatelja u Sarajevu i, kad god dođem, osjećam se kao kod svoje kuće. Podjednako sam se dobrodošlo osjećala i kad sam s ocem prvi put došla u taj divni grad na Olimpijadu 1984., kad mi je bilo 12 godina. Učila sam se bratstvu i jedinstvu među ljudima, a dočekala da većina mojih prijatelja sada živi rasuta po svijetu i negdje tamo daje svoj maksimum i ostavlja svoje znanje, talent i postignuća. Zato mi je drago što muzikom mogu da povežem ljude i brišem mržnju.

 Vrhunski kvalitet

 Vaša pjesma “Da te volim” neizbježna je posljednjih godina na svadbama. Koliko Vam je drago što ljudi slave ljubav uz Vas?

- Drago mi je što je ta pjesma toliko voljena. Zanimljivo je, međutim, da oni kojima je ta pjesma omiljena, rijetko znaju ijednu drugu moju kompoziciju i nisu, zapravo, moja publika.

Ta je pjesma izašla 2006., a tek je posljednjih godina postala popularna. Koliko je tačno da kvalitet uvijek pronađe svoj put?

- Kvalitet pronađe put jedino ako porušite sve prepreke na tom putu, a to zahtijeva izuzetno mnogo rada, beskompromisnih poteza u karijeri, fokus i odluku da ljudima ponudite vrhunski kvalitet u umjetnosti i ništa manje od toga.

Vaša pokojna majka Spomenka Kovač autorica je svih tekstova Vaših pjesama.

- Ljubav prema muzici je u mojim genima, ali su za nju najzaslužnije bile moje baka Ružica i mama Spomenka. Jedna me je uspavljivala starim narodnim pjesmama, a druga sa mnom vježbala solfeđo. Moja majka Spomenka napisala je neke od najljepših tekstova koje danas pjevaju i vole mnogi. Pisala je tekstove pune slika i emocija i uspijevala da neke obične životne priče pretvori u bajke. Ona je moj najbolji učitelj kako se piše za popularnu muziku.

 Sarađivali ste i s našim pjevačem Deenom na njegovom albumu “Anđeo s greškom”.

- To je odličan album, pravi moderan pop zvuk, koji smo tada kreirali za Deena. Divno je bilo sarađivati s njim, ta saradnja mi je ostala u najljepšem sjećanju.

 Pas i tri mačke

- Čovjek je vrsta koja će, kako stvari stoje, na kraju uništiti ne samo sebe nego i sve ostale vrste na planeti. Toliko je mržnje i agresije među ljudima i toliko je čovjek danas umislio da je najbitniji da smo zaboravili da nismo sami i da se moramo brinuti jedni o drugima da bismo opstali. Veliki sam ljubitelj životinja. Imam psa Malenu i tri mačke, koji mi svakodnevno uljepšavaju život.

 Joga, meditacija i stres

- Vodim izuzetno zdrav život i svakog dana radim na usavršavanju svog intelekta, uma i duše. Bavim se jogom već godinama, ne jedem meso, meditiram i muzikom i dobrim ljudima oplemenjujem svoj život. Stres je neminovan, ali je na nama da odlučimo kako ćemo reagirati u tim teškim trenucima, jer sve na kraju zavisi od nas samih.




quote
<p>Kvalitet pronađe put jedino ako porušite sve prepreke na tom putu, a to zahtijeva izuzetno mnogo rada</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.