USPJESI

Mislila sam da mi nema lijeka, a onda sam napisala priču

Na festivalu u Los Anđelesu film osvojio glavnu nagradu. Na "New York Film Academy" profesori joj bili Mira Furlan i Miraj Grbić

Piše: E. BAKIĆ

2.2.2019

Melissa Čeliković, mlada glumica bh. korijena rođena u Francuskoj, na Festivalu u Kanu, koji se održava od 14. do 25. maja, predstavit će svoj kratki film pod nazivom "Resilience".

Melissa je za ovaj film napisala scenarij i igra glavnu ulogu - Eris. Kako nam je kazala, ostvarenje za koje režiju potpisuje Antonio Čavez Treho (Chavez Trejo) premijeru je imalo na Festivalu u Los Anđelesu.

Jaka konkurencija

- Film smo završili prije nekoliko mjeseci. U Los Anđelesu je u  jakoj konkurenciji dobio glavnu nagradu. Vjerovala sam u sebe i ovu priču, iako sam bila iznenađena kad sam čula da je priznanje pripalo nama. Nagrada mi je dala snagu i optimizam za sljedeće festivale, a prije svega za Kan – kaže Čeliković.

Grozne stvari

Ona je završila "New York Film Academy", gdje su joj profesori bili Mira Furlan i Miraj Grbić. Melissin otac je iz BiH, a mjaka joj je Francuskinja, a mlada glumica ove godine planira doći na  Sarajevo Film Festival, na kojem bi "Resilience" trebao biti prikazan.

"Resilience" govori o mladoj djevojci koja se bori s depresijom.

- Na papir sam napisala svoj život. Doživjela sam depresiju i izvukla sam se iz teške situacije, za koju sam mislila da nema lijeka. U posljednje dvije godine moja tri prijatelja su izvršila samoubistvo i kada sam čula za trećeg, pitala sam se: „Gdje je kraj tim groznim stvarima“ i zbog toga sam odlučila napraviti film kojim ću pokazati da postoji rješenje u nama. Zato se nadam da će svi oni koji pogledaju ostvarenje imati nadu u bolje sutra i da će im biti putokaz – zaključuje Čeliković.

Obećanje ocu

Melissa planira "Resilience" snimiti i na bosanskom jeziku.

- Originalna verzija filma je na francuskom, a snimili smo ga i na  engleskom. SFF je nešto posebno i nadam se da će njihov odgovor biti pozitivan i da ću zajedno s ocem Mehom prošetati crvenim tepihom uoči prikazivanja "Resilience". Zaista bi mi bilo drago da se publici u BiH dopadne film, jer sam još prije četiri godine ocu obećala da ćemo, zahvaljujući mom uspjehu, jednog dana zajedno i ponosno doći na Festival u Sarajevo – kaže Čeliković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.