VELIKE LJUBAVI ROKENROLA

Žena zbog koje su zaratili Mik Džeger i Brajan Feri

Voljela sam ih obojicu, ali je Mik, ipak, bio moja ljubav

Hol: Izazvala epsko neprijateljstvo

Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.2.2019


Džeri Hol (Jerry Hall, 62), dama koja je, ko zna koliko puta, bila proglašena najljepšom ženom na svijetu, i u sedmoj deceniji fascinira svojim izgledom.

Pored toga što je već u svojim dvadesetim snimila više od četrdeset naslovnica za najprestižnije modne magazine, izazvala je epsko neprijateljstvo između Mika Džegera (Mick Jagger) i Brajana Ferija (Bryan Ferry). Ovaj ljubavni trougao prerastao je u jednu od najvećih ljubavi rokenrola, ali ne sa sretnim krajem.

Plavokosa, plavooka i dugonoga manekenka iz Teksasa imala je samo 19 godina kad se 1975. pojavila na naslovnici albuma “Roxy Music's Siren” svog tadašnjeg momka, rok zvijezde Brajana Ferija, koji je bio lud za svojom prekrasnom, 11 godina mlađom djevojkom. Ubrzo ju je i zaprosio.

Šarm i harizma

Mik Džeger bio je u to vrijeme u braku sa prvom suprugom Bjankom Džeger (Bianca). No brak se već raspadao, a Mik i u vrijeme najveće ljubavi nije bio pretjerano vjeran. Na jednoj večeri na Menhetnu Brajan je upoznao Mika sa svojom zaručnicom. Nepopravljivi Mik odlučio je tog momenta da mora biti njegova. Ništa ga nije moglo spriječiti da je zavede. Nakon sudbonosnog susreta sa 13 godina starijim Mikom, Džeri je odmah znala da je on ljubav njenog života.

- Bila sam luda za Mikom. Imao je šarm i harizmu kakva se ne viđa. Voljela sam ih obojicu, ali je Mik, ipak, bio moja ljubav - rekla je Džeri u jednom intervjuu.

Brajana je ostavila 1977. i započela vezu s Džegerom, koji je upravo njoj posvetio veliki hit “Rolling Stonesa” – “Miss You”. Feri je bio emotivno slomljen nakon tog raskida. To ga je inspiriralo da napiše neke od svojih najljepših ljubavnih pjesama, sve posvećene Džeri.

Ipak, nije sve bilo idealno u ovoj velikoj rokenrol ljubavi. Ni ljepota Džeri Hol nije uspjela zadržati Džegera i spasiti ga od njegove patološke nevjere. U zajedničkom stanu, Džeri je nalazila tuđe haljine i donje rublje.

Mik se, jednostavno, nije mogao kontrolirati kad su bile u pitanju druge žene. Manekenka je 1982. imala osvetničku aferu s uzgajivačem konja Robertom Sangsterom, koji je u to vrijeme bio oženjen.

- Nisam ga, zapravo, željela varati, ali sam u jednom trenutku to odlučila da uradim. Nadala sam se da će me moliti da mu se vratim - priznala je poslije.

Uvjet šutnja

U svojoj biografiji napisala je da ga je uspjela udaljiti od heroina, ali ne i od drugih žena. Džeri i Džeger vjenčali su se tek 1990. Privatna, mala ceremonija na Baliju samo za najuži krug prijatelja i porodice. Tokom veze dobili su četvero djece Elizabet (Elizabeth), Džejmsa (James), Džordžu Mej (Georga May) i Gabrijela (Gabriel). Iako je znala za većinu njegovih prevara, sve mu je opraštala. Čak i aferu s Karlom Bruni (Carla).

Kap koja je prelila čašu, bila je afera s brazilskom manekenkom Lusijanom Morado (Luciana). Manekenka, poznatija kao žena koja je uništila brak Hol i Džegera, zatrudnjela je tokom njihove osmomjesečne afere.

Sin im se rodio 1999., a Džeger je tražio DNK analizu. Ispostavilo se da je on otac, a sud je donio odluku da muzičar treba davati alimentaciju od 10.000 dolara mjesečno i osigurati kuću s bazenom, a jedini uvjet bila je šutnja.

Džeri Hol tada je napokon, nakon 22 godine zajedničkog života, napustila Mika. No, dobila je samo između 15 i 25 miliona dolara mada je Mikova imovina u to vrijeme bila procijenjena na 325 miliona dolara. Mik je, naime, poništio njihovo balijsko vjenčanje, koje je održano prema hinduističkom obredu.

Fatalni “bad boy”

Džeri se prije tri godine udala za 25 godina starijeg medijskog mogula Ruperta Murdoka (Murdoch). Mik danas ima osmero djece sa pet žena. Posljednje je dobio prije dvije godine s balerinom Melani Hemrik (Melanie Hamrick). Iako je većina smatrala da će se legendarni muzičar smiriti, prema stranim tabloidima, Džeger je i dalje na glasu kao “bad boy” kojeg godine ne sprečavaju da bude fatalan za žene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.