USPJESI

Programi Jazz Festa Sarajevo najbolji u Evropi

Nagrada će biti ozvaničena tokom 6. evropske džez konferencije, koja će u septembru biti održana u Novari u Italiji

23. Jazz Fest će biti održan od 7. do 10. novembra u Sarajevu

Piše: E.S.

21.2.2019

Jazz Fest Sarajevo dobitnik je “EJN Award for Adventurous Programming 2019”, nagrade za odvažan festivalski program koju dodjeljuje „Europe Jazz Network“ (EJN), mreža evropskih festivala i organizatora koncertnih programa. 

Ovo je osma godina kako „Europe Jazz Network“ dodjeljuje ovu prestižnu nagradu, a Jazz Fest Sarajevo je proglašen dobitnikom nakon dva kruga glasanja.

U prvom krugu više od 140 profesionalaca, članova EJN-a, predlagalo je dobitnika između više od 1.000 evropskih festivala, koncertnih dvorana i klubova koji organiziraju muzičke programe. U drugom krugu, pobjednika je, između 21. finaliste, odabrao žiri koji su činili muzički profesionalci iz Njemačke, Norveške, Velike Britanije, Holandije i Slovenije.

U obrazloženju nagrade je istaknuto da je Jazz Fest Sarajevo ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom, čiji festival pun entuzijazma i posvećenosti zauvijek ostaje u sjećanju svakog muzičara i posjetioca.

- Pravo je vrijeme ove godine nagradu „Adventurous Programming“ dodijeliti festivalu koji je briljantno uspio kombinirati inspirativnu muziku i stvarati jaku zajednicu oko nje. Nastao iz jednostavne ideje nakon rata, festival kao jedinstveno iskustvo sada dobiva zasluženo međunarodno priznanje – stoji u obrazloženju.

Nagrada koju je dobio Jazz Fest Sarajevo će biti ozvaničena tokom 6. evropske džez konferencije koja će u septembru biti održana u Novari u Italiji, a nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji u Sarajevu na 23. Jazz Festu, koji će biti održan od 7. do 10. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.