MODNA PISTA

Dominacija volana i perja!

Ekstravagantne kreacije koje oduzimaju dah, bile su još jednom prisutne u kolekciji kuće “Erdem”

Piše: Enisa SKENDEROVIĆ

24.2.2019

Kreacije sa “London Fashion Weeka” - Avaz
Kreacije sa “London Fashion Weeka” - Avaz
Kreacije sa “London Fashion Weeka” - Avaz
Kreacije sa “London Fashion Weeka” - Avaz
Kreacije sa “London Fashion Weeka” - Avaz
+2

Nakon Njujorka, modna karavana preselila se u London. Prestižni “London Fashion Week” otvorile su kolekcije Viktorije Bekam (Victorije Beckham), Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) i kuće “Burberry”. 

Viktorija Bekam (Victoria Beckham), postala je jedno od zvučnijih dizajnerskih imena u svijetu mode. Njena estetika je umjerena i pročišćena, a njena vizija savremene žene vjerodostojna i nosiva.  

Organizirani haos

Mnogi kritičari uporedili su posljednju kolekciju s estetikom Fibi Filo (Phoebe Philo) za kuću “Celine”, što je razumljivo s obzirom na to da Viktorija iznova prikazuje komade koji su utjelovljenje klasike i modernog dizajna. S druge strane, Simone Roha predstavila je kolekciju koja je oduševila brojnu publiku.  

Modni komadi koji naginju umjetničkim, inspirirani su ovog puta njenim irskim i kineskim korijenima, a jedan od ključnih motiva su radovi Luiz Buržoe (Louise Bourgeois). Korzeti, “smock” haljine i “sheer” suknje tek su djelić još jedne sjajne kolekcije.

Meri Katrancu (Mary Katrantzou) otvorila je reviju dugom haljinom u vibrantnoj nijansi citrusa, koju su primarno krasili nizovi volana i perja. Njena interpretacija Velikog praska prikazala je niz sjajnih komada koji izgledaju neodoljivo. Organizirani haos najbolji je opis njene modne vizije, a ova kolekcija je potraga za strukturom i perfektnom egzekucijom. Pregršt vibrantnih boja, tehnika “color-block” te kombiniranje uzoraka i materijala napravili su kolekciju kojom je istaknula sebe.  

Ekstravagantne kreacije koje oduzimaju dah, bile su još jednom prisutne u kolekciji kuće “Erdem”, a Džonatan Anderson (Jonathan) za istoimeni brend predstavio je kohezivnu kolekciju, koja uspješno tapka na osjetljivoj granici između dramatične atmosfere te ultimativnih šik komada, koji su, jednostavno, neodoljivi. Savršeno iskrojena odijela, ali i asimetrični komadi, ključ su kolekcije, a slično je i s kolekcijom brenda “Roksanda”.  

Kožni korzeti 

Jedna od kolekcija koja se posebno istaknula bila je ona “Chalayana”, koji je proslavio 25 godina rada. Početak revije obilježili su prikazi nekih od najkultnijih odjevnih komada dizajnera, a ova najnovija kolekcija začeta je na ideji pretenzije.  

Tako je prikazao vlastitu reinterpretaciju fetišizma kroz kožne korzete, dekonstruirane haljine i detalje poput maski za lice i pojaseva. Kao po običaju, nije nedostajalo teatralnosti, ali se, za razliku od dosadašnjih kolekcija, ovog puta oslonio na kožu kao ključni materijal i besprijekorno izmanipulirao materijalom davši mu novo lice.

Nevaljala strana Viktorije Bekam 

Viktorija Bekam kazala je da je ponovo u dodiru sa svojom "nevaljalom stranom", a rezultat su kreacije koje je predstavila na modnoj reviji u Londonu. 

Bekam se novom kolekcijom vratila odjeći koja ističe linije tijela, a uske koktel-haljine u njenoj režiji ponovo su potisnule plisirane suknje i šlampave džempere. Bilo je tu i dosta leopard printa, dubokih izreza, a visoke štikle su obavezne, jer prema njenim riječima, upotpunjuju žensku siluetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.