NOVA BH

Počela na Alfi, sarađivala i sa CNN-om

Najveći izazov u mojoj karijeri

Demirović: Velika odgovornost prema gledaocima

E. SKENDEROVIĆ

23.3.2019

Jasmina Demirović nova je direktorica Informativnog programa i glavna urednica Nove BH. Ispred ove uspješne i ambiciozne novinarke novi je izazov, u koji se, kako kaže, spremna upustiti.  

Demirović se može pohvaliti bogatom novinarskom karijerom i činjenicom da je na CNN-ovom programu “Journalism Fellowship” sarađivala s vrhunskim profesionalcima jedne od najutjecajnijih medijskih kuća u svijetu.

Njeni novinarski počeci bili su na Alfi TV, dok je svoje prve istraživačke priče napravila u političkom magazinu “Crta” na BHT-u 1, nakon čega se pridružila timu N1 televizije.

- Angažman na TV Alfa bili su moji počeci u televizijskom novinarstvu i dobri temelji za sve ono što je uslijedilo u daljnjoj karijeri – kazala je Demirović.

 Uzrok problema

Na novoj poziciji, ističe, ima veliku odgovornost, prvenstveno prema gledaocima Nove BH, ali i prema građanima Bosne i Hercegovine.

- Biti na čelu Informativnog programa znači odgovarati za svaku priču koju emitiramo, a svaka mora biti nepristrasna, vjerodostojna i objektivna. Profesionalnim radom prema najvišim standardima Nova BH želi da građanima osigura kvalitetnu informiranost i time donese napredak. Tu smo zbog naših gledalaca. Reagirati zbog njih, istraživati i najsitnije pore društva iz svih kutaka zemlje upravo zbog građana BiH. Upravo zato ćemo donositi širi kontekst novinarske priče, težit ćemo suštini problema, provjeravati šta je uzrok tog problema, na koga će se odraziti taj problem i, u tom smislu, donijet ćemo temeljit i sveobuhvatan način izvještavanja – poručuje Demirović.

Privlači je činjenica da je novinarstvo nepredvidiv poziv, pun izazova, te da nikad ne zna kako će se završiti njen radni dan.

- Tako je već punih petnaest godina. To me dodatno motivira, otkrivam svoje granice, potencijale, radim sa svojim informativnim timom i svi dišemo kao jedno. To je vrlo važno u našoj profesiji. Ići do kraja, raditi bez kompromisa, donijeti dvije strane svake priče. Želimo ukazati na problem i svojim dijelom natjerati ostale da djeluju. To je i cilj informativnog tima Nove BH, ali i motivacija. Pozicija glavne i odgovorne urednice i direktorice Informativnog programa Nove BH jedan je od najvećih izazova u mojoj karijeri, ali vjerujem da ćemo svi zajedno biti na visini zadatka – smatra Demirović.

Stresan posao

Mada je, nastavlja, novinarstvo veoma stresan posao, bez adrenalina koji donosi ovaj poziv, ne može zamisliti svoj život.

- Ja novinarstvo živim i dišem. Jednostavno, ne funkcioniram bez adrenalina koji donosi ovaj poziv. Sretna sam što na Novoj BH radim s odličnim timom, koji me svakodnevno uvjerava da ništa nije teško ukoliko smo dovoljno motivirani, spremni da budemo drugačiji i bolji, a rezultat koji nastaje u takvom okruženju, poništava sve stresne situacije – ističe Demirović.

U službi gledalaca  

- Iz svakog novinarskog projekta izvlačila sam ono najbolje, učila i uvijek se stavljala u službu gledalaca. Osim toga, ponosna sam da sam imala priliku iznutra upoznati CNN i vidjeti šta je danas, zapravo, moć konvergencije u novinarstvu, kako na najbrži i najjednostavniji način plasirati informacije – kazala je Demirović.

Član porodice

Gledaoci Nove BH mogu očekivati, dodaje Demirović, inovativan, dinamičan, tehnološki napredan, pouzdan i neovisan informativni program.

- Okupili smo sjajan tim. Informativni program Nove BH u budućem periodu će, sigurna sam, pomjeriti granice izvještavanja. Naši reporteri i novinari izvještavat će iz svih dijelova zemlje. Vodilja će nam biti strast prema pravovremenoj, nepristrasnoj i vjerodostojnoj informaciji i to će nas motivirati da budemo najbolji informativni tim u državi. Vjerujem da će program koji stvaramo, biti novi “član porodice” naših gledalaca – kaže Demirović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.