JEDNI DOLAZE, DRUGI OSTAJU

Kakav otac, takav sin

Kad sam ga vidio kako glumi, srce je zaigralo kao nikad prije, plakao sam od sreće kad je primljen na Akademiju, govori Irfan

Razgovarala: Edina BAKIĆ

15.4.2019

Irfan Mensur - Avaz
Irfan Mensur - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Irfan Mensur (67), Sarajlija s beogradskom adresom, iako je u penziji, radi punom parom. Predaje na fakultetu, glumi, režira nove predstave, ali odvoji vrijeme i za odmor i putovanja. 

Kao petnaestogodišnjak se preselio u srbijansku prijestonicu, gdje je završio i Fakultet dramskih umjetnosti te promijenio prezime. Rođen je kao Irfan Kurić, ali je, preselivši se u Beograd, za novo prezime uzeo očevo ime.

U intervjuu za “Dnevni avaz” otkriva da ni sanjati nije mogao da će imati sina koji će mu postati kolega. Dvadesetogodišnji Pavle Mensur (20) studira na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu i već niže glumačke uspjehe.

Pavle, kojeg je Irfan dobio u braku sa Srnom Lango, u seriji “Pogrešan čovek”; koja je na našim prostorima postala veliki hit, tumači jednu od glavnih uloga.

 Svemirska uloga

Nedavno su snimili zajedničku scenu, koja kratko traje, ali obojica ističu da je to bilo posebno i čarobno iskustvo. Osim u “Pogrešnom čoveku”, otac i sin glume i u TV projektu “Grupa”.

- U “Pogrešnom čoveku” imam manju ulogu, ali je za mene svemirska, jer u seriji glumi moj Pavle - govori nam stariji Mensur.

Junior ističe da je kroz ovaj projekt dosta naučio, ne samo od oca nego i od drugih kolega.

- Najviše sam zbog količine snimajućih dana naučio neke tehničke stvari. Zanimljivo mi je da tumačim lik koji je odrastao u potpuno drugačijim okolnostima od mene – kaže Pavle.

Scena koju Mensur, kako kaže, nikad neće zaboraviti je ona kad se, zajedno sa sinom, pojavio ispred kamere.

- Moj lik advokata dolazi u dodir sa Pavlom, ali kratko. On ulazi, a ja završavam scenu tako što on nastavlja razgovor sa mojim klijentom, ja nestajem. Kad sam ga vidio, srce je zaigralo kao nikad prije. Divno je imati sina koji je talentiran i sposoban. Vjerujte mi da sam plakao od sreće kad je primljen na Akademiju, a onda sam nastavio da plačem zato što je talentiraniji od mene – ističe Irfan, a Plavle dodaje da je bio veoma sretan, ali i zbunjen.

 Ponosan i strog

Otkriva nam da mu je otac, kad mu je saopćio da se želi baviti istim poslom kao on, kazao: “Nema nauke, otiđi na prijemni i pokušaj.”

Kao i svaki otac, Mensur je ponosan, ali i strog prema sinu.

- Otkad predajem na Fakultetu savremenih umjetnosti, na prvom času govorim studentima kao što sam i sinu rekao: “Dobro razmislite koju ste profesiju izabrali, idite kući, odlučite i dođite sutra da se ispišete.” Ustvari, moja želja je da ih osvijestim da je to dobar izbor, ali... Apsolutno priznajem njihovu ljubav prema pozorištu i glumi, generalno. To je divno, nešto što zaokupi čovjeka. Ipak, biti okupiran time, a ne raditi ono što volite je tragedija – iskren je Irfan.

Logičan izbor

Mnogo razgovaraju o glumi, obavezama, planovima...

- Nas dvojica smo prvenstveno ortaci pa tek onda otac i sin. Često me savjetuje i to mi mnogo znači, kao svakom sinu. Ipak, njegov stav o životu najdragocjeniji je savjet - kaže mlađi Mensur.

Priželjkuje da bude barem približno uspješan kao otac.

- Mislim da sam mnoge osobine naslijedio od njega. I dobre i loše. To je normalno. Iz ove perspektive, gluma je nekako bila moj logičan izbor, iako sam kao mali imao ideju o raznim zanimanjima i sportovima - pojašnjava mladi glumac.

S druge strane, Irfan za sina ima samo riječi hvale, ali navodi da će se truditi da ga uputi pravim putem.

- On će, ako bude ostao na zemlji i posveti se Akademiji, napraviti značajnu karijeru. Ja sam tu kao njegov oslonac, da ga pratim i budem mu podrška – govori Sarajlija.

Šta je mladima potrebno

- Stigli smo do generacija koje su strašno brze, brzo misle i žele hitru informaciju, a na nama je da se tome prilagodimo pa i ja to radim kao profesor. Oni ne mogu da prate moj ritam nego ja moram njih da pratim. Ništa drugačije nije ni sa mojim sinom. Često mu kažem da živimo u takvim vremenima, u onima kad se lična prodornost cijeni više nego lično obrazovanje. Zato je na klincima da maksimalno rade na sebi, jer su nam i školski programi opterećeni nebitnim stvarima, a ne nekim općim, koje su mladima potrebne – smatra Irfan.

 Pretjerujem li...

- Moj sin u obje serije “Pogrešan čovek” i “Grupa” ima veoma važne uloge. U “Grupi” njega, kao negativnog lika, ubiju, imao je veoma teške scene i pričao mi je dosta o tome. Nisam još vidio, ali vjerujem da je bio dobar. U obje serije se i ja pojavljujem, ali moj Pavle glumi. Možda sam sad pretjerao sa pohvalama, zar ne – zapitao se Irfan.

Koliko mu Sarajevo i raja znače

Pavle Mensur otkrio je za “Avaz” da je njegov otac jako vezan za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

- Često spominje BiH. Znam mnoge priče iz njegovog djetinjstva i svjestan sam koliko mu Sarajevo i raja znače. Nisam bio dugo, ali svako malo pokrenemo temu o dolasku – kaže Pavle.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.