ZVIJEZDA JE ROĐENA

Zala se bacila na nanu Fadilu

Uvijek je bila mudrica, zvrk, ali pun empatije, kaže majka Tanja

Đuro i Tanja s kćerkama Elom i Zalom

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

28.4.2019

Mada je Zala Đurić (23), kćerka Branka Đurića Đure i Tanje Ribič, uveliko u glumačkim vodama, nedavno je dokazala da se odlično snalazi i kao pjevačica. Kad je objavila pjesmu AJ na engleskom jeziku, mnogi su komentirali da je Zala od roditelja pokupila samo ono najbolje i da je nova zvijezda rođena.

Osjećaj vjernosti

Kao dijete koje je odrastalo u jednoj od najtalentiranijih porodica, sretna je, kaže u razgovoru za “Dnevni avaz”, da je imala priliku učiti od oca koji je legendarni humorista i glumac, kao i od majke, popularne glumice i pjevačice. Peći zanat u takvoj porodici, stvar je privilegije.

Tanja je nedavno otkrila da su ona i Đuro priželjkivali sina te da bi se zvao Ali... No, umjesto toga, dogodile su se dvije prekrasne kćerke Ela i Zala. Ime Zala, kako je kazala, ima svoju tajnu prethistoriju.

- U vrijeme kad smo se Đuro i ja zabavljali, na tržištu je bio jogurt koji se zvao “zala” i rekli smo da će nam se tako kćerka zvati. Imali smo negdje sakriven poklopac u liftu, iza ogledala, i uvijek smo tu gledali i maštali da ćemo imati nekad Zalu. Za mlađu Elu nije bilo takvih ideja za izbor imena – ispričala je Ribič.

Zala je završila prestižnu glumačku školu “HB Studio” u Njujorku, gdje i živi i već je ostvarila brojne  uloge, među kojima je i nekoliko glavnih. Osim glume, piše pjesme i poeziju, a sav svoj talent na tom polju pokazala je kao autorica knjige “Zbrka poezije”.

Mada nije pjevačica, veoma je ponosna i zadovoljna reakcijama na novu pjesmu AJ, za koju je nedavno snimila i videospot. O Zali su za naš list govorili njeni roditelji, koji su složni u jednom - da je od njih pokupila samo ono najbolje.

- Tekst za pjesmu AJ napisala sam tokom polaska u Njujork pretprošle godine, nakon ljeta kad sam upoznala ljubav svog života. U prvom dijelu opisujem osjećaj vjernosti, koji mi daje moj momak, a u drugom težinu rastanka – pojašnjava Zala.



Đurić: Ponosna na reakcije na pjesmu AJ

Uzajamna podrška

Oba roditelja odlični su komičari pa je od njih, ističe, naslijedila i smisao za humor. Njena majka Tanja predstavljala je Sloveniju na Evroviziji 1997. godine sa pjesmom Saše Lošića Loše, koju i Zala često zapjeva.

Mnogo joj, kako kaže, znači podrška roditelja te se i ona trudi da bude njihova podrška.

Tako nam priznaje da trenutno pomaže majki sa predstavom “Tako ti je, mala”, koju je Tanja nedavno premijerno izvela pred publikom u Sloveniji. U narednom periodu očekuje je mnogo, kaže, obaveza, koje će rado prigrliti.

- Trenutno pomažem mami sa predstavom, vodim dio jutarnjeg programa na slovenskoj televiziji, pišem poeziju i kolumne, ljeti ću snimati glavnu ulogu u filmu reditelja Vincija Voguea Anžlovara, a najesen glumim u filmu Eduarda Galića. U isto vrjeme snimam kastinge za američku agenticu, kao i za sarajevsku agenticu Anilu Gajević – govori nam Zala.

Zanimalo nas je kako podnosi kritike roditelja te ko je veći kritičar, Đuro ili Tanja.

- Najozbiljnije prihvatam kritike porodice, jer znam da mi žele sve najbolje i da je među nama samo ljubav – priznaje svestrana Zala.

Paradne discipline

Kad je Đuro trebao reći nekoliko riječi o Zali, duboko je udahnuo, želeći opisati kćerku pravim riječima, onako kako zaslužuje...

- Mislim da je Zala naslijedila talent i od mene i od Tanje. Upotpunila je ono što nama nedostaje, a imamo svako svoje paradne discipline. Nadopunila je to i pokupila najbolje od nas. Ipak, od cijele porodice, fizički i psihički najviše se bacila na nanu Fadilu – kaže nam Đuro.

S druge strane, Tanja nam je otkrila kakva je Zala bila kao mala.

- Uvijek je bila mudrica, zvrk, ali pun empatije. Kad mi je rekla da želi biti glumica, znala sam da će biti dobra u tome. Osjetila sam već i ranije njen talent za glumu, jer ona je još kao dijete bila postavljena u našu porodičnu radionicu i davala nam primjedbe u glumi, koje smo mi ozbiljno shvatili. Uvijek je imala dobra zapažanja. Znala sam da će u glumi biti dobra, jer je razvila neki svoj pogled na umjetnost. Pokupila je naše znanje, koje smo mi godinama sakupljali, i još sebe nadogradila – iskrena je Tanja.

Zala kaže

Uživam u svemu što radim. Imam tu sreću da je moj posao moj hobi, tako se osjećam još otkako sam završila srednju školu, kao da je moj život vikend.

Mnogo sam vremena provela u frizeraju maminog teatra i u bekstejdžu serije “Naša mala klinika”.

Promjene uvijek malo bole, ali sam se polako naviknula i shvatila da ne mogu da se čuvam nizašta, svoja sam osoba i nedostajanje pripada egu.


Publika je plakala od smijeha, a ja od ponosa

Zala nam je prenijela djelić atmosfere sa premijere predstave "Tako ti je, mala moja" njene majke Tanje.

- Publika je plakala od smijeha, a ja od ponosa. Mama je vizionar i briljantna glumica, zato sam sigurna da će i dalje hraniti publiku dobrom energijom – kazala je Zala.


Kad zapjevam poeziju...

Na našu konstataciju da je odlična glumica, ali kako se ispostavilo, i pjevačica, Zala kaže:

- Hvala na komplimentu. Ja sam glumica. Koja piše poeziju. A tu poeziju ponekad i zapjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.