SAZNAJEMO Autorska i glumačka ekipa ostvarenja “Quo vadis, Aida” okuplja se u Hercegovini

Snimanje filma Jasmile Žbanić o Srebrenici počinje 16. maja u Stocu

Prve scene bit će snimljene u prostoru hale bivše tvornice metalnog namještaja

E. BAKIĆ
07.05.2019 21:04

Žbanić: Detalje krije od javnosti

Foto: Arhiva

Prva klapa filma o Srebrenici “Quo vadis, Aida” (“Kuda ideš, Aida”) bh. rediteljke Jasmile Žbanić, kako “Dnevni avaz” ekskluzivno saznaje, past će 16. maja u Stocu.

Mada Žbanić sve vezano za ovaj projekt drži u najstrožijoj tajnosti, izvor blizak produkciji otkriva nam da će prve scene biti snimljene u prostoru hale bivše tvornice metalnog namještaja, a poslije će se glumačka i autorska ekipa preseliti i na druge lokacije.

 Probne scene

Prije nekoliko dana ekipa se okupila u Stocu, a uz Emira Hadžihafizbegovića i Dinu Bajrovića, jednu od ključnih uloga ostvarit će i Izudin Bajrović.

- Osim toga što je Dinin otac u stvarnom životu, Izudin će i u filmu imati tu ulogu, što znači da će prvi put snimiti zajedničke scene kao kolege, ali i kao otac i sin – govori naš izvor.

Kako saznajemo, glumci su se i ranije okupljali, a razlog su bile probne scene.

- Snimanje će trajati 45 dana, s tim da su neki akteri već uigrali pojedinosti. Kostimi su im dodijeljeni, a osim glumaca iz naše zemlje, bit će ih dosta iz regiona i Holandije – govori nam izvor.

  • Bajrović u Stocu: Igra jednu od glavnih uloga
    Bajrović u Stocu: Igra jednu od glavnih uloga Foto: (Društvene mreže)

 Čapljina i Sarajevo

Kako smo već ranije pisali, bh. rediteljka je imala problema s brojnim dozvolama za rad, a posebno kada je u pitanju teško naoružanje. Zbog čekanja na odobrenje za korištenje tenkova, snimanje je bilo prolongirano.

- Pojedine scene bit će snimane i u Mostaru, tačnije u logoru Heliodrom. Planirane lokacije su Čapljina i Sarajevo – saznajemo iz filmske ekipe.

Statisti birani u Mostaru 

U ostvarenju “Quo vadis, Aida”, uz brojne glumce, kako saznajemo, naći će se i veliki broj statista.

- S obzirom na to da je Jasmila sve u vezi s ovim ostvarenjem radila u strogoj tajnosti, takav je bio slučaj i sa statistima. U Mostaru su više od dva mjeseca birani statisti – kaže naš izvor.

Komentari

NA VRH