ZAČETNICI NEOSEVDAHA

U svijetu smo zvijezde, a u BiH se traži nešto drugo

Pred sarajevskom publikom 15. juna na Osmom Hallo Sarajevo Beer Festivalu

Šestić: Činjenica je da smo mi oživjeli sevdah, ljutili se neki ili ne

Razgovarala: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

4.6.2019

Grupa “Mostar Sevdah Reunion” slovi kao jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih poslijeratnih muzičkih senzacija. Stalni gosti najvećih world music, džez festivala i koncertnih dvorana širom svijeta nastupit će 15. juna pred sarajevskom publikom, na Osmom Hallo Sarajevo Beer Festivalu. Obećali su da će napraviti presjek starih i novih hitova, a bit će i nekoliko iznenađenja.  

Na sceni su više od 20 godina. Bilo je tu uspona i padova, ali publiku nikad nisu izgubili. Kad je krajem 2007. najavljen raspad kultnih ambasadora sevdaha, podijelili su se u dvije grupe. Jedni su se okupili oko idejnog vođe i producenta Dragog Šestića, a druge je predvodio klarinetist i harmonikaš Mustafa Šantić.

I dok je Šantić odustao od svega, Šestić je uspio da “Mostar Sevdah Reunion” dovede u vrh svjetske muzičke scene. Ilijaz Delić, koji je sve pokrenuo sa Šestićem, umro je prije šest godina. U grupi danas sviraju i pjevaju novi muzičari, među kojima su i dva nova vokala, iskusni Milutin Sretenović Sreta i mlada Antonija Batinić.

Pjevačke veličine

Uoči nastupa u glavnom gradu BiH, Dragi Šestić govorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” koliko ih cijene u svijetu, ima li razlike među publikom, o mlađim kolegama i šta vidi kad se osvrne.

- Ovo neće biti prvi put da se predstavljamo sarajevskoj publici u ovom sastavu. Sreta je iskusna pjevačka veličina, koja se s našim najnovijim albumom “Balkan Autumn” dokazao i na međunarodnoj sceni. A o mladoj Antoniji Batinić dosta toga je već rečeno, radi se o rijetkom talentu. Videospot koji smo uradili s njom “Srdo moja”, bio je nekoliko mjeseci na prvom mjestu “Ethnoclouda”, najznačajnije world music platforme za videospotove – rekao je Šestić.

Obilježavate 20 godina od objavljivanja prvog albuma. Kad se osvrnete, šta vidite iza sebe?

- Jednu ideju koja je zaživjela i, evo, već 20 godina preživjela uprkos brojnim nedaćama, opstrukcijama i podapinjanjima sa svih strana. Lijepu kolekciju albuma koje smo izdali tokom svih ovih godina, predivne koncerte širom svijeta i, možda najznačajnije od svega, postavili smo sevdah na internacionalnu world music mapu.

Koliko je bilo teško pronaći nove pjevače? Kakvi su Vam kriteriji s obzirom na to da ste sarađivali s legendarnim pjevačkim imenima, između ostalih i s Ljiljanom Buttler i Šabanom Bajramovićem?

- Nemoguće je zamijeniti takve pjevačke veličine. Bili su unikatni u svemu, istinske legende u svakom pogledu. A osnovni kriterij je, naravno uz pjevačko znanje, i ona neka nedefinirana dodatna izvođačka dimenzija, koju je najteže pronaći.

Druge vrijednosti

"Mostar Sevdah Reunion": Stalni gosti svjetskih festivala i koncertnih dvorana. Promo

Kako gledate na to da je “Mostar Sevdah Reunion” ponovo oživio ili modernizirao sevdah?

- Pa, to je činjenica koja stoji, ljutili se neki ili ne. Naš osnovni cilj je bio da sevdahu damo novi život, da ga populariziramo među mladima i da ga uvedemo na internacionalnu scenu.

Pratite li rad mlađih kolega?

- Pomalo. Koliko dužnosti dopuste.

Gdje Vas više cijene, u regionu ili u svijetu?

- Pa, usudio bih se reći da smo više cijenjeni u svijetu. Kod nas vladaju neki drugi muzički standardi i mjerila vrijednosti.

Posljednji album “The Balkan Autumn” (“Balkanska jesen”) opisali ste kao mračan. Zašto?

- Na njemu se ne nalaze vesele pjesme. A, nažalost, Balkan ni ne nudi neke veselije teme, a još manje nade za neka životna proljeća.

Kvalitet i trud

“Mostar Sevdah Reunion” bio je prvi uspješni muzički projekt s ovih prostora u okviru svjetske muzičke scene. Je li to kombinacija truda i sreće?

- Radi se, prije svega, o kvalitetu, znanju i istinskom trudu. Naš posljednji album “Balkan Autumn”, koji smo uradili sa Sretom, bio je dva mjeseca u top 20 (čak 9.) za world music listu koju sačinjava “Eurovision Broadcastin Union” (EBU). To što naši mediji to ne prate, mi ne možemo promijeniti.

Šta je za Vas sevdah?

- Vječna inspiracija.

Kakvi su Vam planovi?

- Trebali smo napraviti specijalno izdanje u povodu 20 godina od izlaska prvog albuma, ali nismo mogli naći sponzore. Možda uspijemo za 25 godina. Dosta toga imamo u planu, naravno snimanje novog albuma i nekoliko videospotova, ali za sada smo u procesu lobiranja sponzora.

Bijeg od monotonije

Da ne biste upali u monotoniju, kažete da eksperimentirate s raznim muzičkim stilovima. Gdje sve pronalazite inspiraciju?

- Pa, već 20 godina smo na svjetskoj muzičkoj sceni, to je dovoljna inspiracija za nove projekte, jer smo stalno na nastupima. To nam omogućava da slušamo druge muzičke pravce i tradicije.

Dodir duše muzikom

Koncertnih iskustava imate sa svih kontinenata, ima li razlike među publikom?

- Naravno da publika iz regiona može bolje da reagira, jer razumije i tekstove. No, uspijevamo dodirnuti duše i onih koji ne razumiju naš jezik.

50 umjetnika

- Kroz “Mostar Sevdah Reunion” do sada je prošlo više od 50 umjetnika. Svi su oni, na sebi svojstven način, ostavili pečat u bendu. Naravno, neki su tu od početka, kao što su gitaristi Mišo Petrović i Sandi Duraković te bubnjar Senad Trnovac. Osim promocije muzičkog blaga s Balkana, prvenstveno sevdalinke, radimo i na promociji pjevača i muzičara – rekao je Šestić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.