POSLOVNE AFERE

Šakira u novoj porodičnoj drami

Imala je i ozbiljnih problema s glasnim žicama, a špekuliralo se i da se razvodi

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

13.6.2019

Slavna Kolumbijka Šakira (Shakira, 42) posljednja je u nizu slavnih osoba koje se terete za utaju poreza. Na sudu u Barceloni, na ročištu od 75 minuta, koje je održano protekle sedmice, pjevačica je negirala optužbu, kojom se tereti da nije platila porez u iznosu od 14,5 miliona eura, na dobit ostvarenu između 2011. i 2014. godine.

U tom periodu službeno prebivalište bilo joj je u Panami, ali je uglavnom živjela u Španiji, gdje i danas živi sa suprugom, nogometašem Žerarom Pikeom (Gerard Pique) i djecom.

 Pokušaj nagodbe

U optužnici se navodi da je pjevačica prikrila prihode kroz 14 kompanija u zemljama tzv. poreznog raja.

Ovo je drugi put u samo dva mjeseca da se Šakira našla na sudu. U maju je bila na sudu, jer je tužena za plagijat pjesme "La Bicicleta", ali je sud odbacio tužbu nakon što je utvrđeno da nije bilo plagiranja.

Imala je i ozbiljnih problema s glasnim žicama, a špekuliralo se i da se razvodi te da prolazi kroz porodičnu dramu. Nakon svega, nastavila je s nastupima, a poručila je da je s njenim brakom sve u najboljem redu.

Mediji prenose da je već prije nekoliko mjeseci pokušala postići nagodbu sa španskim poreznim vlastima.

Pjevačica se tako pridružila nogometnim zvijezdama Lionelu Mesiju (Messi) i Kristijanu Ronaldu (Cristiano), koji su, također, optuženi da nisu platili porez u Španiji.

Ronaldo je početkom godine pristao na nagodbu, 23 mjeseca zatvora, koje neće izdržavati, i plaćanje skoro 19 miliona eura neplaćenog poreza, kamata i kazne, jer je od 2011. do 2014. preko firmi u poreznim oazama izbjegao plaćanje poreza.

 Mesi i Ronaldo

Prethodno je Mesi osuđen na 21 mjesec zatvora i novčanu kaznu od 2,1 miliona eura, a njegov otac na 15 mjeseci i 1,3 miliona eura, pri čemu je Vrhovni sud vodio računa da je Mesi brzo platio porezni dug. Na udaru španskih poreznika i sudova našao se i Luka Modrić, koji se, također, odlučio nagoditi zbog utaje od 870.728 eura poreza u 2013. i 2014. godini.

Maradona još ima poreznih rasprava s italijanskim vlastima, u Njemačkoj su se s rukom porezne pravde suočile teniske zvijezde Boris Beker (Becker), otac Štefi Graf (Stefi Graff), bivši vozač Formule 1 Mihael Šumaher (Michael Schumacher).

U aferi utaje poreza i pranja novca spominje se i ime slavnog Španca Pedra Almodovara.

Glumačka zvijezda Džeki Čen (Jackie Chan) također je bio jedan od osumnjičenih. Vlasnik je čak šest firmi “Fonseca”, ali nije bilo poznato je li ih koristio samo za utaju poreza ili za legalan filmski biznis. Čak petsto indijskih zvijezda spominjalo se u skandalu utaje poreza, a najpoznatija je glumica i bivša Miss svijeta 1994. Aišvarija Rai (Aishwarya). Spominjali su se i bivši prvi čovjek Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Mihael Platini (Michel), Niko Rozber (Nico Rosber), njemački vozač Formule 1 i drugi.

 Tužba od bivše ljubavi

Prije nego što je pronašla sreću sa Pikeom, Šakira je bila u još jednoj dugogodišnjoj vezi, koja se 2010. završila ružnim prekidom. Godine 2000. upoznala je i zaljubila se u advokata Antonija de la Ruu, a iako se par nikad nije vjenčao, medijima su govorili da žive kao bračni par. Nakon 11 zajedničkih godina, u avgustu 2010. došlo je do prekida veze, a službeni razlog bio je taj što je pjevačica mislila da je Antonio koči u razvoju njene karijere. Dvije godine nakon toga, 2013., došlo je i do sudske tužbe, koju je Antonio podigao protiv bivše djevojke, jer je smatrao da mu duguje skoro 100 miliona dolara. Tužba je odbačena.


quote
<p>Pike i Šakira upoznali su se 2010., kad je nogometaš sudjelovao u spotu za njenu pjesmu "Waka Waka", koja je bila službena pjesma FIFA-inog Svjetskog prvenstva 2010. u Lužnoj Africi. </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.