ISPOVIJEST

Tanja Ribič: Sad znam kako očeva smrt boli

Ribič: Povratak na scenu je najbolja terapija

Piše: F. MUSTAFIĆ

14.6.2019

Popularna slovenska glumica i pjevačica Tanja Ribič (51), supruga Branka Đurića Đure, prije nekoliko dana ostala je bez oca. Njegovu smrt teško je prihvatila, što je i priznala u ispovijesti za „Dnevni avaz“.  

Životna podrška

Kako nam je kazala, ovo je njen prvi intervju nakon smrti oca Eduarda, koji joj je bio velika životna podrška u trenucima kad joj je bilo najteže.

- Njegova smrt je moj prvi veliki gubitak u životu. Teško mi je palo. Očekivala sam, naravno, da ću ga jednog dana izgubiti, ali vijest da je umro za mene je bila pravi šok. Bilo je vrlo potresno. Sad znam kako gubitak oca boli – kroz suze nam je rekla Ribič.

Kaže da će ga se svi oni koji su ga poznavali rado sjećati, jer je bio dobar čovjek, koji je uvijek vjerovao u pravdu.

- Bio je poseban. Stvari je radio baš onako kako je želio. Nikad se nije obazirao okolo šta drugi misle o njemu. Bio je motociklista, ali i partizan. Nije volio politiku. Bio je borac za pravdu, a mrzio je nepravdu. Nakon rata nije bio heroj, jer je vjerovao u svoje ideale. Bio je iskren. Nije se priklanjao aktuelnoj politici – kaže Ribič.

Priča nam i da je ukopan svečano, onako kako je i sam želio.

- Na vječni počinak je ispraćen kompozicijom „Koračnice vesele“, koju je odsvirao orkestar iz Trbovlja, mjesta gdje sam i ja rođena. Bio je to divan ispraćaj – istakla je Ribič.

Kao marinci

Uprkos porodičnom gubitku, Tanja se vratila na scenu. Trenutno je zauzeta igranjem predstave “Tako ti je, mala“, koja je za kratko vrijeme postala vrlo popularna u Sloveniji.

- Mi, glumci, smo kao marinci, uvijek moramo biti spremni. Čovjek tako bude tužan, ali mora zabavljati druge. Pokazalo se da je to najbolja terapija – kaže Ribič.

Osim ove predstave, Tanja pomaže i suprugu u njegovim projektima. Kaže da su zauzeti angažmanom u zagrebačkom pozorištu „Luda kuća“.

- Đuro će uskoro nešto režirati i u Sloveniji i tu mu pomažem oko kastinga. Preko ljeta ću raditi na prijevodu svoje predstave „Tako ti je, mala“. Treba da napišem više teksta i prilagodim ga i ostalim zemljama bivše Jugoslavije jer je naredne godine namjeravam igrati u regionu – dodala je Ribič. 

Obilazak visočkih piramida  

- Bez obzira na brojne obaveze, namjeravamo uskoro malo se odmoriti na moru. Naredne sedmice stižemo u Sarajevo. Đuro ima svirku u Visokom, a ja ću posjetu tom gradu iskoristiti da obiđem bosanske piramide. Također, radujem se i skorom dolasku kćerke Zale iz Amerike - istakla je Ribič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.