FESTIVALI Ususret velikom događaju

U konkurenciji za nagradu ''Srce Sarajeva'' 53 filma

Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. avgusta

L. S. R.
18.07.2019 12:00

Krenulo je odbrojavanje do 25. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 16. do 23. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Za nagradu ''Srce Sarajeva'' u takmičarskim programima ukupno će se biti 53 filma. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 23 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru. 

Ove godine selekcioni tim, pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.  

Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa – igrani film, u program je uvrstila devet filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan međunarodnu, a četiri filma regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica takmičarskog programa – dokumentarni film, selektirala je 16 filmova: 8 će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 međunarodnu, 5 regionalnu, a 2 filma bh. premijeru.

U takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova: 6 će imati svjetsku, a 8 regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova, od kojih će 5 imati svjetsku, 2 filma međunarodnu, a 7 regionalnu premijeru.

Ustanovljen 2003. godine, takmičarski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju – rediteljica i reditelja, scenaristica i scenarista, producentica i producenata, glumica, glumaca i drugih filmskih autora i saradnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

U proteklih 16 godina, u okviru takmičarskog programa, Sarajevo Film Festival prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma. Program je ugostio na hiljade filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. Zajedno sa programom U fokusu, programom Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days i BH filmskim programom, takmičarski program predstavlja najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

Danas kada Sarajevo Film Festival slavi 25 godina postojanja, takmičarski program je stasao u najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija, mjesto za otkrivanje novih filmskih talenata i za reafirmaciju već priznatih regionalnih filmskih stvaralaca.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Komentari

NA VRH