SARAJEVO FILM FESTIVAL

Počasno Srce Sarajeva za Izabel Iper

Velikoj glumici priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Iper: Priznanje će joj biti uručeno u nedjelju. Agencije

Piše: L. S. R. / Avaz.ba

15.8.2019

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Izabel Iper (Isabelle Huppert), kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Izabel Iper legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Majkla Henekea (Michael Haneke), Kloda Šaboa (Claude Chabrol), Žan-Luk Godara (Jean-Luc Godard), Ota Premingera (Otto Preminger), Bertrada Taverniera (Bertrand Tavernier), Bertrada Bie (Bertrand Blier), Klari Deni (Claire Denis) i Pol Verhoven (Paul Verhoeven). Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima. 

Počasno Srce Sarajeva bit će joj uručeno prije projekcije filma "Jadnici", koja se održava u nedjelju, 18. avgusta, u 20:30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen. Masterclass s Iper bit će održan istog dana u 18 u kinu Meeting Point.

Izabel Iper dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Peiča o ženama" i "Ceremonija",  Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica". 

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu. 

Izavel Iper je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.