RAZGOVOR

Ena Sendijarević: Znala sam da će moj film oduševiti publiku

Rad na filmu “Odvedi me na neko lijepo mjesto” nije bio lagan pa smo ga željeli proslaviti u Sarajevu

Sendijarević: Nisam očekivala nagradu. SFF

Piše: F. Mustafić

24.8.2019

Veoma sam sretna. Nisam očekivala da ćemo dobiti nagradu. Zaista sam se iznenadila. Nisam se ni smjela nadati glavnoj nagradi, ali sam sve vrijeme znala da pravim film koji će se dopasti publici.

To je za “Avaz” jučer iz Amsterdama kazala mlada bh. rediteljica Ena Sendijarević (32) nakon što joj je preksinoć uručeno “Srce Sarajeva” za film “Odvedi me na neko lijepo mjesto”, kao najbolje ostvarenje na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Rođena u Modriči

Ističe i da se ostatak ekipe iznenadio odlukom žirija. 

- Nikad se ne smije očekivati previše da se čovjek ne bi razočarao. Nismo došli na Festival da se takmičimo. Važno nam je bilo da, ustvari, proslavimo film. Rad na ovom filmu nimalo nije bio lagan pa smo htjeli da na SFF-u proslavimo uspješan rad. Nismo bili fokusirani na nagrade – rekla je Sendijarević.

Poslije uručenja “Srca Sarajeva”, izjavila je da nagradu posvećuje SFF-u, koji je mnogo usmjerio njen život.

- Ovaj festival imao je veliki utjecaj na moj život i taj put koji sam kao rediteljica prošla. Prvi put sam na SFF-u bila kad sam imala 12 godina. Nisam rođena u Sarajevu, već u Modriči i dolazak na SFF za mene je tada bio nešto veliko. Dok sam gledala filmove i sve te ljude na crvenom tepihu, pitala sam se šta je ovo, jer je to bio drugačiji svijet od onoga koji sam do tada znala – kazala je ona.

Ovoj talentiranoj rediteljici “Srce Sarajeva” nije došlo preko noći, jer je pet godina bila dio Festivala.

- Učestvovala sam u talent programu, a godinu poslije predstavila sam se jednim, a potom i drugim kratkim filmom. Prošle godine sam bila u žiriju kratkog filma. Upoznala sam mnogo ljudi s Festivala i shvatila da SFF može biti moja dobra odskočna daska. Zbog toga sam nagradu i posvetila SFF-u – kazala je Sendijarević.

Odlazak iz BiH

Iz BiH je sa porodicom otišla kad je imala pet godina, prvo u Berlin, a nakon dvije godine, doselili su se u Amsterdam.

- Trenutno češće živim u Berlinu. Poslije rata smo se svakog ljeta vraćali u BiH. Kad sam postala punoljetna, rjeđe sam dolazila, jer sam htjela obići svijet – rekla nam je Sendijarević.

Novo ostvarenje u Indoneziji

- Spremam nešto novo. Sljedeće sedmice putujem u Indoneziju. Tamo idem da stvaram novi film. U pitanju je kombinacija komedije i horora. Radi se o holandskoj kolonijalnoj prošlosti ispričanoj iz perspektive dvije žene. Također, tu su teme i Istoka i Zapada te migracija, koje su glavne teme i u “Odvedi me na neko lijepo mjesto” – dodala je Sendijarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.