ŠVEDSKA

Kralj ukinuo kraljevski status unucima, nema više džeparca

Odluka kralja Karla pozdravljena u javnosti i porodici. Agencije

Avaz.ba

8.10.2019

Švedski kralj Karl Gustav (Carl Gustaf) smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobivenih od poreznih obveznika odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero svojih unučadi.

Naime, kraljeva unučad će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti.

Odluka znači da unuci Karla Gustava u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji "džeparac", apanažu koja se članovima kraljevske poodice isplaćuje iz proračuna.

Ona se ne odnosi na dvoje djece švedske prestolonasljednice princeze Viktorije (Victori) - princezu Estel (Estelle) i njenog mlađeg brata, princa Oskara (Oscara).

Švedska kraljevska palača objavila je da djeca princeze Madlen (Madeleine), te djeca princa Karla Filipa (Carl Philip) i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti. Svi oni su na društvenim mrežama pozdravili odluku kralja. 

Princeza Madlen na Instagramu je napisala kako ovakva promjena "djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe".  Madlen živi u Majamiju (SAD) i radi za Svjetsku fondaciju za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njena majka, kraljica Silvia. 

Švedska kraljevska obitelj je 1980. godine prva izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na spol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.