GOSTOVANJA

Najpopularniji finski muzički izvozni proizvod u Sarajevu

Nastupa 7. novembra u SARTR-u

Tenor: Svestrani umjetnik. Agencije

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

31.10.2019

Muzičar, kompozitor i producent Džimi Tenor (Jimi) nikad se nije uklapao u klasične obrasce pop umjetnika, a postao je najpopularniji finski muzički izvozni proizvod. Danas važi za muzičara koji se kloni popularnih trendova i privlači najrazličitiju publiku koju čine ljubitelji džeza, pasionirani posjetioci klubova, ali i rok entuzijasti. 

Njegovo ime predstavlja kombinaciju imena njegovog idola iz mladosti Džimija Osmonda (Jimmy) i instrumenta koji svira - tenor saksofona. Tenorova muzika donosi zarazni funk, blistave melodije i groove kojem se teško može odoljeti.  

- Na muzičkoj sceni prisutan je od osamdesetih, i bez obzira na njegov stav prema pop muzici, često su se njegove kompozicije dugo zadržavale na top-listama popularnih medija poput MTV-a. Osim intenzivnih nastupa i rada na vlastitoj muzici, Tenorov rad podrazumijeva i dizajniranje kostima, ali i tehnološke inovacije kada su muzički instrumenti u pitanju - poručuju iz Jazz Festa.

Na 23.Jazz Festu Sarajevo predstavit će se 7. novembra koncertom u Sarajevskom ratnom teatru zajedno s finskim triom MOPO, u kojem uz kontrabasistu Era Tikanena (Eero Tikkanen) i bubnjara i perkusionistu Etija Nieminena nastupa i bariton i alt saksofonistica Linda Fridriksson (Fridriksson).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.