IKONA ROKENROLA

Objavljen prijevod autobiografije Lemija iz „Motörheada“

Pisao je u saradnji s priznatom rok novinarkom Dženis Garca i objavio 2002., a ovo nadopunjeno izdanje objavljeno je godinu nakon njegove prerane smrti 2015.

Kilmister: Legendarni muzičar. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

2.11.2019

Hrvatska knjižara „Rockmark“ objavila je autobiografiju frontmena grupe „Motörhead“ Lemija Kilmistera (Lemmy), „White Line Fever“, najavljenu kao urnebesno smiješno i neobuzdano putovanje životom ikone rokenrola, jednog od rijetkih muzičara koji su za života postali legende.

Muzičar čije je ime postalo sinonimom za notorno pretjerivanje i glasni rok, Ijan Frejzer Lemi Kilmister (Ian Fraser), mnogima poznatiji kao Lemi iz „Motörheada“, rođen je na Badnjak 1945. godine.

- U ranoj mladosti shvatio je da se komadi pale na frajere s gitarom, pa je u skladu s tim i odredio svoj životni poziv. Iako je tek pred kraj života dobio status koji zaslužuje, Lemi i „Motörhead“ su se tokom četrdeset buntovničkih godina karijere dokazali kao nepopustljivi osvajači svijeta roka - stoji u najavi.

Lemi je autobiografiju pisao u saradnji s priznatom rok novinarkom Dženis Garca (Janiss Garza) i objavio 2002., a ovo nadopunjeno izdanje objavljeno je godinu nakon njegove prerane smrti 2015. 


Kilmister: Osnivač i frontmen rok grupe „Motörhead“. Promo

Bio je engleski muzičar, gitarista, pjevač i tekstopisac, osnivač i frontmen rok grupe  „Motörhead“. Lemijeva muzika spada u temelje žanra hevi metala.

Početke njegove karijere obilježilo je sviranje s bendom „The Rockin' Vickers“, bio je i roadie Džimiju Hendriksu (Jimi Hendrix), 1969. se pridružio bendu „Opal Butterflies“, a 1972. je počeo svirati bas gitaru u „Hawkwindu“. Godine 1975. osnovao je „Motörhead“. U 40 godina karijere, bend je objavio 22 studijska albuma, deset snimki nastupa uživo, 12 kompilacijskih albuma i pet EP-ova, prodanih u preko 30 miliona primjeraka.

Prepoznatljive scenske pojave po zaliscima, madežima i proderana glasa, Lemi je uz muzičku karijeru odigrao i nekoliko malih filmskih i televizijskih uloga.

Njegova autobiografija "White Line Fever" najavljena je kao intenzivna turneja ekscesima čovjeka koji je ostao zauvijek vjeran svojoj muzici i svojim užicima, „povremeno urnebesno smiješno, često neobuzdano, ali neupitno izuzetno zabavno putovanje s frontmenom najglasnijeg rok benda na svijetu“.

- Osim što donosi dirljiv predgovor Larsa Ulriha (Ulrich) iz „Metallice“, knjiga je postala i zaokružena cjelina jedne posebne rok veličine - poručuju iz „Rockmarka“.

Prijevod potpisuje Tomislav Belanović. Knjiga se u redovnoj prodaji očekuje sredinom novembra.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.