PREMIJERE

Ralf Loren: Čovjek iza modne legende

Bit će prikazan 28. novembra. Dječak iz Bronksa koji ništa nije znao o dizajniranju mode izgradio je globalno carstvo vrijedno više milijardi dolara

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

22.11.2019

Stiže dokumentarac "U Larfovom stilu". Promo

Dokumentarac „U Ralfovom stilu“ o životu i karijeri legendarnog modnog dizajnera Ralfa Lorena (Ralph Lauren), premijerno će biti prikazan 28. novembra na HBO kanalu.  Gledaoci ispred malih ekrana imat će priliku da saznaju kakav se čovjek krije iza ikone.


Jakna od tvida

S neobičnom sposobnošću da svoje snove pretvori u stvarnost, Loren je kultivirao ikonografiju američkog sna kao globalnu marku životnog stila. Kroz opsežne i iskrene razgovore Loren govori o svojoj pionirskoj viziji, braku dugom pet decenija i o tome kako je dječak iz Bronksa, koji ništa nije znao o dizajniranju mode, izgradio globalno carstvo vrijedno više milijardi dolara.

U filmu će, također, biti prikazani intimni intervjui s porodicom, kolegama, novinarima i drugim poznatim osobama, među kojima su Ana Vintur (Anna Wintour), Karl Lagerfeld, Andre Leon Teli (Andre Talley), Hilari Klinton (Hillary Clinton), Robin Givan (Givhan), Džejson Vu (Jason Wu), Naomi Kembl (Campbell), Marta Stjuart (Martha Stewart), Kelvin Klajn (Calvin Klein), Tajson Bekford (Tyson Beckford), Tina Braun (Brown), Diane von Furstenberg, Džesika Čestejn (Jessica Chastain), Vanesa Fridman (Vanessa Friedman) i Pol Goldberg (Paul).

Dobitnica Emija Suzan Lejsi (Susan Lacy) režirala je ovaj dugometražni dokumentarni film, a istovremeno je i jedna od producentica uz Emu Pilds (Emma Pildes) i Džesiku Levin (Jessica), dok je izvršni producent Grejdon Karter (Graydon Carter).

Ralf Lifšic (Lifshitz) ro|en je 14. oktobra 1939. u Njujorku, kao najmlađi od četvero djece rusko-jevrejskog para koji je imigrirao u SAD. Još kao tinejdžer promijenio je svoje prezime u Loren i hodao po Bronksu, gdje je živio, u neobičnom modnom stilu – vojnim uniformama i jaknama od tvida.


Vjetar u leđa

Želio je biti jednog dana poznati sportista, poput slavnog Džoa Di Mađija (Joe DiMaggio), ali životni put ga je odveo na drugu stranu. Imao je 26 godina kada je firmi u kojoj je radio, počeo dizajnirati i prodavati svoje kravate, inspiriran evropskim stilom.

Godine 1967., pod svojim je brandom “Ralph Lauren” prodavao je kravate kao dio Polo kolekcije, iako on sam nikada nije igrao polo. Svoju prvu kolekciju odje}e lansirao je u ranim sedamdesetim i osvojio nagradu „Coty American Fashion Critics“, što mu je dalo vjetar u le|a da otvori svoj prvi butik.

Postao je poznat po polo majicama kratkih rukava s kragnom, koje je prodavao u 24 boje. Te su majice i brand postale klasik, a otada su takve vrste majica ostale poznate kao “polo-model”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.