MUZIČKI RING

Severina vs. Brena: Stručnjaci ocijenili stil, glas i stas

Kontaktirali smo stručnjake iz oblasti koji danas umnogome formiraju imidž jedne zvijezde da prokomentiraju dvije pjevačice

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

24.11.2019

Severina - Avaz
Severina - Avaz
Lepa Brena - Avaz
Lepa Brena - Avaz
Lepa Brena - Avaz

Lepa Brena (59) i Severina (47) posljednjih sedmica okupirale su estradni medijski prostor. Pjevačice koje su već dugo vremena na samom muzičkom vrhu, a slučajno ili ne, u isto vrijeme, početkom novembra objavile su  nove pjesme.


Slični putevi

Severina „Rođeno moje“, a Lepa Brena „Odiseja ljubavi“. Brojke pregleda na Youtubeu su zavidne.

Osim toga, obje su najavile  i koncerte u velikim arenama. Tako je Severina već pjevala u splitskoj i beogradskoj Areni, a Brena će za manje od mjesec dvije večeri zaredom  nastupiti u zagrebačkoj Areni.

Kako se ukusi u svemu razlikuju, tako jednima više paše Brena, a drugima Seve. Jednima je Splićanka atraktivnija, dok će drugi ipak izabrati Lepu Brenu za favorita.

Imaju one mnogo sličnosti, obje su krenule iz vrlo skromnih sredina, jedna iz Brčkog, druga iz Splita. A danas, uz uspone i padove, obje su na muzičkom tronu.

  I Brena i Severina u svojim karijerama imaju veliki broj hitova te koncerata koji su obilježili estradnu scenu ovih prostora. Ono u čemu se razlikuju su skandali. Dok je Splićanka bila u centru situacija koje su podigle veliku prašinu u regionu, Lepa Brena već decenijama uspješno izbjegava zamke javnog života.



Velika popularnost

Na prostoru cijele bivše Jugoslavije, ove pjevačice uživaju veliku popularnost. A mi smo odlučili da potražimo riječ stručnjaka, da pokušamo doći do odgovora na pitanje - Brena ili Severina.

Kontaktirali smo stručnjake iz oblasti koji danas u mnogome formiraju imidž jedne zvijezde da prokomentiraju stil, glas i stas dvije pjevačice. A to su prim. dr. Amela Karabeg, iz sarajevske polikline estetske hirurgije „Karabeg“, profesor muzike Milenko Karović i modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

Haad, modni dizajner: Trend ili iskrenost

Lepa Brena:

-Žena u zrelim godinama, koja pod svaku cijenu želi izgledati kao šiparica. Pokušavam shvatiti zašto je teško živjeti u skladu sa svojim godinama. Kao takva ne zavređuje moju pozornost, jer cijenim osobe koje su svjesne sebe. Trend je jedno, a stil drugo. Slijedeći trend bez vlastitog stila ostanemo osujećeni vlastitog identiteta. Kod nje danas nije upitan trend ni garderoba koju može priuštiti, nego nesklad količine trendovskog i godina. U novom spotu previše mi Brena liči na Šer (Cher), ne znam je li to slučajno? Možda je ipak vrijeme za nove sisteme vrijednosti? ili bar nove zvijezde?

Severina:

-Severina je ipak osoba koja kroz ono o čemu pjeva ispoljava svoja stanja. Živi ih. Ne kažem da je to muzika koju slušam, ali izgleda iskrenije u onom što interpretira i onome što u suštini jeste. Severina još uvijek traži svoj stil, ali njen izgled je uvijek bio njena jača strana.

Prim. dr. Amela Karabeg: Botoksi i fileri

Severina:

- Evidentna je transformacija Severine u smislu korekcije usana u odnosu na slike iz mlađih dana. Gubitak kilaže je vidljiv i posljedično je bila potrebna korekcija jagodica i lica filerima, uz, naravno, korekciju bora mrstilica čela i oko očiju. Danas je to potpuno normalna i uobičajena neinvazivna kozmetička
hirurgija. Lično, sviđa mi se.

Lepa Brena:

- Moramo uvažiti činjenicu da se ona bliži 60-tim godinama i njen napor ka očuvanju mladalačkog izgleda je impresivan. Uz ishranu i vježbu, Lepa Brena je u odličnoj kondiciji. Za njene grudi i procedure liposukcije je već poznato od prije puno godina. Lice održava botoksom i filerima. Oscilacije njenog izgleda od pretjeranog do umjerenog ovisne su o fazi dejstva filera i botoxa.

Milenko Karović, profesor muzike: Ocjene: Jedinica i vrlodobar

Severina:

- Što se tiče Severine nemam nikakvih komentara. To je muzika koja nije muzika. Ono što ona pjeva su pjesmice koje malo dijete može pjevati. Meni se ne sviđa ni stajling, niti je edukativan za omladinu, niti utječe na razvoj i vaspitanje omladine. Njoj bi dao jedinicu za ocjenu.

Lepa Brena:

- Ona je ipak doajen narodne muzikejoš iz vremena  od prije rata. Ona je kvalitetna pjevačica, ima dobrih pjesama. Lepoj Breni bih dao  ocjenu vrlo dobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.