JEDINSTVEN DOGAĐAJ

Prva baletno-operna "Carmina Burana" očarala Sarajlije

Učestvovalo više od 200 umjetnika iz regiona

Piše: A.Ho.

30.11.2019

Prva baletno-operna "Carmina Burana" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Muzičko-scenski spektakl “Carmina Burana” večeras je održan u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić“. Ovo je još jedan događaj povodom 50. rođendana kultnog Centra Skenderija. Na ovom jedinstvenom umjetničkom događaju nastupio je ansambl Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije. Učestvovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.

Pred sarajevskom publikom “Carmina Burana“ je izvedena zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje “Amadeus” i maestru Emiru Nuhanoviću te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Inače, premijerna izvedba “Carmine Burane“ bila je u Skoplju 27. novembra, a već nakon tri dana gostovala je u Sarajevu.

Maestro Nuhanović, koji je dirigirao ovim spektaklom, već je nekoliko puta imao priliku da radi ovu operu, ali, nažalost, nije su uspijevalo napraviti je s baletom kao što je to bilo prije rata. Tako da je sinoćnja izvedba bila prva baletno-operna “Carmina Burana” u Sarajevu nakon punih 30 godina.

U realizaciji spektakla učestvovali su, između ostalih, scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Džan Arslan (Can) iz Turske, baletni kostimograf bio je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf je Elena Dončeva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i reditelj Dejan Prošev.

Uz ansambl Opere i Baleta Sjeverne Makedonije nastupili su i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi, pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.