MUZIČKI VELIKANI

Džej Zi proslavio 50. rođendan

U svojoj je karijeri prodao čak 100 miliona albuma i osvojio sveukupno 22 Gremija

L. K. P. / Avaz.ba

5.12.2019

Džej Zi i Bijonse: Jedan od najmoćnijih selbriti parova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prvi hip-hop milijarder i suprug pjevačice Bijonse (Beyonce) Džej Zi (Jay-Z) proslavio je 50. rođendan. Njegova je slava planetarna, a bankovni račun krcat, pa mnogi smatraju kako je život ovog poznatog frajera naprosto idiličan, no to nije uvijek bilo baš tako.

Džej Zi, čije je pravo ime Šon Kori Karter (Shawn Corey Carter), odrastao je u jednom od najozloglašenijih krajeva Njujorka.

Njegova se majka jednom prilikom prisjetila kako je znao ukućane buditi noću svojim bubnjanjem o namještaj, a tolika preokupacija muzikom zapravo je bila jako dobra stvar, jer ga je odvratila od upuštanja u ozbiljan kriminal kojeg su ulice Bronksa bile prepune.

Kada je 1995. osnovao svoju diskografsku kuću "Roc-A-Fella Records", ništa više nije bilo isto. Odmah je izbacio svoj prvi album koji je ostvario veliki uspjeh i lansirao ga u sam vrh reperske elite svijeta. Do danas je Džej Zi objavio 21 album, a svi su ispali pravi komercijalni uspjesi.

Osim muzičke karijere, Džej Zi se pokazao i kao vrlo uspješan poduzetnik s darom za biznis. Tehnologija, modna industrija, muzika, produkcija, baš sva ta područja je dominantno pokorio i na njima zaradio milionske iznose. Uz to, u svojoj je karijeri prodao čak 100 miliona albuma i osvojio sveukupno 22 Gremija.

Iznimno je uspješan i na privatnom polju. Godine 2002. sarađivao s pjevačicom Bijonse i planula je ljubav. Otad do danas par je više-manje nerazdvojan, a slove kao jedan od najmoćnijih selbriti parova svih vremena. Iako ne vole javno govoriti o svojoj vezi, neke stvari ipak nisu mogle ostati tajna.

Godine 2011. na dodjeli MTV ''Video Music Awards'' Bijonse je otkrila da je trudna s njihovim prvim djetetom, kćerkicom. Kada se djevojčica rodila, nazvali su je Blu Ajvi Karter (Blue Ivy), a posvetili su joj i pjesmu "Glory". Javnost je saznala i da je Bijonse pretrpjela spontani pobačaj malo prije nego što je ostala trudna s Blu Ajvi te da taj period svog života smatra najmračnijim.

Šest godina kasnije, par je dočekao još dvoje djece, blizance Rumi i Sira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.