JET SET

Vlatko Stefanovski za "Avaz": Zabrinjavajuće je sve ovo što se dešava, strah me čitati vijesti

Sarajevo nas je naučilo kako treba svirati

Stefanovski: Za Sarajevo me veže mnogo uspomena i dobrih prijatelja. Arhiv

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

9.1.2020

Gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić četiri dana zaredom nastupat će u gradovima BiH. Mini turneja počet će 1. aprila u sarajevskom Domu mladih, potom u Mostaru i Zenici, a završava koncertom u Tuzli.

Pravo slavlje

Raspoloženog Stefanovskog zatekli smo u Skoplju, u studiju, gdje, kako nam je otkrio, počinje snimanje novog materijala. Ovaj gitaristički mag za „Dnevni avaz“ je ekskluzivno govorio o predstojećim nastupima u BiH, ali i njegovoj vezi sa Sarajevom, te se ostvrnuo i na dešavanja kako na Balkanu tako i u svijetu.

Govorili ste da rado nastupate u dvoranama. Sada je na redu Dom mladih, kultna sarajevska dvorana.

- Sve zavisi od koncerta. Za neke više odgovaraju manje dvorane, dok su za druge bolje veće. Ako se svira s bendom električna muzika, veće dvorane su OK. Ali, ako se svira akustična muzika, manje dvorane više odgovaraju. Ovo s Miroslavom je intimni, da kažem kamerni program. Manje dvorane su mnogo bolje nego, naprimjer, sportske hale. Ma znate šta, svaki moj koncert s Miroslavom je slavlje i mala muzička svečanost. Tako da je uvijek lijepo sresti se s njim i svirati. Nismo mi puno svirali po Bosni i Hercegovini. Imali smo jedan nastup prije nekoliko godina na „Baščaršijim noćima“. Ali nismo puno radili. On živi u Los Anđelesu, ja u Skoplju i vrlo rijetko se sretnemo. Zato je, kada sviramo, pravo slavlje.

Vaš sin Jan je počeo nastupati s Vama. Hoće li i on svirati u BiH?

- Ne. To je električni koncert s triom ili „power trio“. To što moj sin Jan nastupa sa mnom stvarno mi čini veliko zadovoljstvo. Brzo je porastao i savladao bubnjeve. Drago mi je da mu mogu dati šansu da svira s ocem i da ga publika vidi. Stvarno zaslužuje pažnju zato što oblično svira. Imam i mladog basistu, koji je čudo od djeteta, iz Strumice, zove se Ivan Kukić. On je isto fenomenalan muzičar. Zadovoljstvo je s mladima svirati, oni mi daju energiju. Vraćaju me u moju mladost i daju tu ekstra energiju.

Insistirati na ljepoti

Vjerujem da je i njima zadovoljstvo dijeliti scenu s Vama.

- Vjerujem da jeste. Imaju šansu da se afirmiraju malo šire. Drago mi je što im je ja i mogu pružiti.

Sarajevo Vas voli i Vi volite Sarajevo. Šta je to što Vas veže za ovaj grad?

- Veže me mnogo uspomena i puno dobrih prijatelja. Čak i moji prvi koraci, kada sam krenuo s grupom „Leb i sol“, Sarajevo nam je bila značajna destinacija zato što smo imali respekta prema bendovima koji su bili prije nas. „Bijelo dugme“, „Indexi“... cijela ta sarajevska škola je bila veoma značajna za jugoslavenski rokenrol. Oni su postavili temelje. Naučili su nas mlađe kako se to treba raditi. Velika je to ostavština. Puno toga se desilo u međuvremenu, ali moj odnos prema Sarajevu je ostao nepromijenjen.

Pratite li sva ova dešavanja u regionu, ali i u svijetu?

- Znate šta? Zabrinjavajuće je sve ovo. Čovjeka je strah da čita vijesti. Stvarno je strašno sve to što se dešava po cijelom svijetu. Meni je žao i Australije, ali i zbog ove napetosti na Bliskom istoku. I na Balkanu, svi ti uznemireni duhovi... Nemam riječi ni komentara na sve to. Ali neki pametan čovjek je rekao da što je gora situacija u svijetu, to više moramo insistirati na ljepoti i umjetnosti. Što je gore, čovjek se mora više truditi da ponudi nešto lijepo i drugačije, da ponudi ono što fali ljudima.

Teško je iznova uključivati kablove

- Počinjem polako da snimam nove stvari. Baš se radujem studijskom radu. Dosta vremena ću provesti u studiju, naredna dva do tri mjeseca. Mogu samo to najaviti. Kraj zavisi kako će se sve odvijati, u kojem pravcu će sve to otići, hoće li mi krenuti teško ili lako... Obično je teško osvojiti studijski prostor nakon puno putovanja. Teško je iznova uključivati kablove, ali eto, zabavljam se po studiju. Vidjet ćemo kako će sve to ispasti na kraju. U svakom slučaju, snimam album koji će biti električni pop-rok album, ali s radošću ću da snimam sa svojom mladom ritam sekcijom, sa Janom i bubnjevima i Ivanom na basu – govori nam Stefanovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.