TEORIJE ZAVJERE

Elvis Prisli: Previše glasan za mrtvog čovjeka

Izvještaj o obdukciji trebao biti dostupan javnosti tek 2027. godine. Mnogi fanovi širom svijeta uopće ne vjeruju da je muzičar mrtav l Do danas iznosi preko milijardu dolara

Elvis Prisli: Da je živ proslavio bi 85. rođendan. Agencije

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

13.1.2020

Neprevaziđeni kralj rokenrola Elvis Prisli (Presley) da je živ proslavio bi  8. januara 85. rođendan. Umro je u 42. godini. Međutim, Prislijeva mašina za proizvodnju novca još je živa.

Do smrti  je prodao skoro 500 miliona ploča širom svijeta. Prve godine nakon njegove smrti bogatstvo mu je procijenjeno na oko 200 miliona dolara. Do danas iznosi preko milijardu dolara, što je nasljednike, uključujući njegovu kćerku Lizu Mari Prisli (Lisa Marie, 51), učinilo veoma bogatom osobom.


Prisli: Umro u 42. godini. Agencije

Bolest crijeva

Ali nije samo zbog novca Prisli nezaboravan. Američki naučnik za komunikacije, profesor Gilbert B. Rodman, napisao je 1996. godine:

- Elvis Prisli je glasan za mrtvog čovjeka. Njegovo tijelo ga je možda iznevjerilo 1977. godine, ali njegov um, slika i mitovi ne žive samo tako: oni uspijevaju, cvjetaju i množe se.

Tako je Prisli postao zanimljiv teoretičarima zavjere i njihovim apsurdnim pričama.

Počela su razna nagađanja o njegovoj iznenadnoj smrti. Očito njegovi prijatelji i milioni fanova nisu mogli i nisu željeli prihvatiti da im je idol umro na taj način, na WC šolji, kako je izjavio njegov doktor u jednom intervjuu.

-Tek kada smo napravili autopsiju postali smo svjesni koliko su njegovi problemi sa crijevima bili veliki. Zaključili smo da nije imao stolicu bar pet mjeseci zbog vrlo slabog rada crijeva -  otkrio je njegov doktor Džordž Nikopolus (George Nichopoulos).

Govorilo se da je imao uznapredovani stadij raka kostiju. Govorilo se da je imao dijabetes i ozbiljne probleme s jetrom. Tokom života borio se i sa hroničnim bolestima. Činjenica je da je Prisli patio od nesanice i urođene bolesti crijeva. To objašnjava i njegovo veliko konzumiranje lijekova, koji su mu u kupaonici uvijek bili pri ruci. Odmah su stigli i  izvještaji da je to možda uzrok smrti.

Njegov porodični ljekar dijagnosticirao je iznenadnu srčanu smrt, što su potvrdili i ljekari u Baptističkoj memorijalnoj bolnici u Memfisu. Privatna obdukcija koju je naručio njegov otac Vernon otkrila je da je Elvis patio od visokog krvnog pritiska i začepljenja arterija, što je takođe bio uzrok njegove smrti. Ljekari smatraju da je fatalni srčani udar izazvao bolest crijeva i da bi Prisli umro i bez svog koktela lijekova. Međutim, špekulacije o uzroku smrti traju do danas i vjerovatno će trajati do 2027. godine. Tek tada bi izvještaj o obdukciji trebao biti dostupan javnosti.



Povratak kući

Dva dana nakon smrti, 18. avgusta 1977., kralj rokenrola je sahranjen na javnom groblju Forest Hil u Memfisu, pored svoje majke Gledis Lov Prisli (Gladys Love). Ubrzo nakon sahrane, policija je dobila dojavu da će biti ukradeno Elvisovo tijelo, uključujući i lijes od 400 kilograma, i da će tražiti otkupninu od 10 miliona dolara.

Međutim, policija je u noći 29. avgusta 1977. uhapsila četiri muškarca ispred mauzoleja u kojem su muzičar i njegova majka sahranjeni. Ali, pošto nisu imali oružje sa sobom i nije bilo dokaza o zločinu, pušteni su na slobodu.

Nakon toga, Vernon Prisli dobio je dozvolu od vlasti, da se 2. oktobra 1977. lijesovi Elvisa i njegove majke prevezu na legendarno imanje „Graceland Presley“ i tamo ukopaju.

Dvadeset i pet godina kasnije, jedan policajac tvrdio je da je sama porodica Prisli lažirala planiranu otmicu samo da bi Elvisa vratila kući. „Graceland“ sada godišnje posjeti oko 600.000 fanova, što je dvocifren milionski promet. Otac Vernon ne može o tome ništa više reći. Umro je 1979. godine i sahranjen je zajedno sa sinom i ženom.

Uostalom, navedene teorije pretpostavljaju da je Elvis zapravo umro. Međutim, mnogi fanovi ne žele da prihvate tu činjenicu. Vjeruju da je njihov idol još uvijek živ i da je njegova smrt bila lažirana.

Priča se...

- Prisli je dugo bio agent CIA-e i morao je nestati 1977. godine

- Bio je doušnik FBI-ja i svjedočio je protiv mafije u Memfisu. Zbog toga je ušao u program zaštite svjedoka. Znači: Dobio je novi identitet i zbog toga je morao da umre.

- Samo dan nakon službene smrti, viđen je u turističkoj agenciji u Memfisu, gdje je rezervisao jednosmjernu kartu za Buenos Aires u Argentini pod imenom Džon Barovs (John Burrows). Tamo još  živi neprimijećeno.

- Jedni tvrde da su ga vidjeli u argentinskom baru na plaži, u društvu Kurta Kobejna (Cobain) i repera Tupaka (Tupc).

- Nekoliko puta je viđen da radi na benzinskoj pumpi, kao blagajnik u supermarketu ili kao konobarica u hamburškom restoranu.

- Postoje čak i teorije da Prisli više nije na Zemlji.  Godine 1969. letio je na Mjesec s NASA-om. Budući da sistem kamera nije radio ispravno, ljudi bi vidjeli samo slike astronauta Nila (Neil) Armstronga i Baza Aldrina (Buzz). Nakon 1977., muzičar se vratio na Mjesec.

- Oteli su ga vanzemaljci koji su ga dugo posmatrali i zaključili da je previše dobar za naš svijet.

- On zapravo nije bio ljudsko biće, već vanzemaljac sa Marsa.Nakon boravka na Zemlji vratio se na svoj matični planet.

- Godine 1977. krenuo je na put kroz vrijeme i pojavit će se najkasnije 2033. godine.Tada će imati 98 godina i još uvijek stari zamah kukovima, ali vjerojatno je zaboravio komplikovani tekst “Tutti Frutti”: A-bop-bop-a-loom-op a-lop-bop-boom!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.