PLAVA KRV

Amerikanke koje su pomutile pamet britanskim plemićima

Edvard je odabrao ljubav, te je s neželjenom i nikad prihvaćenom suprugom živio izvan domovine

Hari i Megan. Agencije

Piše: L. Karahmet-Pujagić / Avaz.ba

19.1.2020

Kada je kralj Edvard VIII (Edward) abdicirao s vlasti zbog ljubavi prema dva puta rastavljenoj Amerikanki Volis Simpson (Wallis) i okrenuo leđa porodici, monarhiji i državnim interesima, Britanija je ostala u šoku. Kraljevska porodica dugo je vremena pokušavala zaboraviti na taj događaj u nadi da se nikada ništa slično neće dogoditi. Osamdeset i četiri godine kasnije ponavlja se sličan scenarij. Princ Hari, šesti u redu za britansku krunu, odstupio je s kraljevskih dužnosti, zaratio s porodicom i najavio preseljenje na drugi kontinent, a sve radi voljene supruge Megan Markl (Meghan Markle).

Niko nije mislio da će se povijest ikada ponoviti, a ipak scenarij i temeljne tačke toliko su slični da je teško za povjerovati. Fatalne rastavljene Amerikanke koje su pomutile pamet britanskim plemićima, tako bi se ukratko dala opisati situacija u kojoj su se zatekle tada aktualna Volis i danas popularna Markl.

Princ Hari i Megan Markl: Osamdeset i četiri godine kasnije ponavljaju sličan scenarij. Agencije

Ludo zavolio

Nevjerojatna ljubavna priča bivšeg britanskog kralja Edvarda VIII., brat pokojnog oca današnje kraljice Elizabete II. na vlasti je bio svega jedanaest mjeseci. Nije čak dočekao ni vlastitu krunidbu, a sve zbog žene koju je ludo zavolio. Od ranog djetinjstva pripreman je za titulu kralja, koju je u januaru 1936. preuzeo nakon očeve smrti. Mladi i nestašni Edvard bio je poznat po aferama s nekoliko udatih žena, a posljednja od njih, glumica Mildred Haris (Harris), upoznala ga je s Amerikankom Volis.

Za njihovu je aferu znao gotovo cijeli svijet, no britanski mediji nisu o tome izvještavali. Simpson je 1936. zatražila razvod od svog tadašnjeg supruga. Dok je čekao razvod svoje voljene Volis, budući kralj Edvard boravio je u Austriji, a onda se konačno ohrabrio te porodici i britanskom premijeru otkrio svoje namjere da oženi Simpson. Na Volis je cijela kraljevska porodica gledala s prezirom i nepovjerenjem, no veza je uprkos neodobravanju cijele porodice napredovala i par se sve više zbližavao. Edvard je odabrao ljubav, te je s neželjenom i nikad prihvaćenom suprugom živio izvan domovine. U kasnijim saznanjima i dokumentarcima, saznalo se da je uvijek u dijelu srca osjećao nostalgiju za Britanijom, porodicom i kraljevskim običajima, a istovremeno u njemu je buktao prezir zbog konzervatizma i strogog pogleda na svijet koji je uobičajen na dvoru.

Volis Simpson i kralj Edvard: Britaniju ostavili u šoku. Agencije

Regulisana pravila

Nakon skandala, 84. godine, dešava se slična priča. Princ Hari, mlađi sin princa Čarlsa (Charles) i tragično preminule princeze Dajane (Diane) odstupio je zajedno sa svojom suprugom Megan Markl s kraljevskih dužnosti. Osim toga, najavio je da će živjeti na relaciji Sjeverna Amerika - Velika Britanija te time jasno dao do znanja da mu je njegova tročlana porodica sada jedini prioritet. Profil supruge koja je zaslužna za ovako drastičnu odluku, mogao bi se nazvati vrlo sličnim. Megan je također rastavljena Amerikanka, bivša glumica, koja nije navikla na autoritet, stroga kraljevska pravila ponašanja i stoljetne norme koje se bez pogovora poštuju.

Ipak, kraljevska porodica s godinama je svoje poglede i pravila regulisala. Kraljica je podržala dolazak rastavljene američke glumice u palaču i nije joj to stvaralo problem.

Dobili su vjenčanje iz snova, titule, luksuzan dom, materijalnu sigurnost i otvorena vrata palače za sva pitanja, prijedloge i zamisli. Zauzvrat su princ Hari i Megan trebali služiti kraljevskoj porodici u obliku javnih angažmana, državnih.

Zabrana dolaska

Davne 1936. godine, Volis Simpson dobila je zabranu dolaska u kraljevstvo od tog trenutka, a Edvard je smio doći samo na poziv svoje porodice. Žestok stav prema svemu imala je upravo njegova majka, kraljica Meri (Mary), koja je svo svoje znanje prenosila na unuku kraljicu Elizabetu II, aktualnu vladaricu britanske kraljevske porodice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.