JOŠ ČETIRI SATA

Sve spremno za 92. dodjelu Oskara: Kako je ujak dao ime čuvenoj filmskoj nagradi

Ceremonija je u znaku filma „Joker“

Film „Joker“: Najveći favorit. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

9.2.2020

U Holivudu je sve spremno za 92. dodjelu najvažnije filmske nagrade - Oskar. Ceremonija će biti održana u noći s nedjelje na ponedjeljak s početkom u 00.30 sati po našem vremenu.

Ovogodišnja dodjela bit će posebno zanimljiva, i to iz nekoliko razloga. Riječ je o kalendarski dosad najranijoj dodjeli priznanja Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka. Nakon što je godinama održavana krajem februara ili čak početkom marta, sada je premještena na početak drugog mjeseca.

Cilj organizatora je da zaustave pad gledanosti. Smatra se da niz ceremonija dodjela drugih nagrada smanjuje interesiranje publike za Oskara, koji je, praktično, kruna sezone. Ovogodišnja dodjela Oskara u znaku je filma „Joker“, koji ima 11 nominacija, te malo ko vjeruje da će ostati „praznih šaka“.

Autorica nadimka

Niko nije sto posto siguran kako je najprestižnija filmska nagrada na svijetu zaradila nadimak Oskar, a zasluge za to uglavnom je pobrala Margaret Herik (Herrick), koja je 1931. počela raditi kao bibliotekarka Akademije. Tokom godina se nekoliko njenih kolega hvalilo da su upravo oni izmislili taj nadimak.

Nakon što je Margaret prvi put vidjela zlatni kipić, rekla je da je podsjeća na njenog ujaka Oskara Pirsa (Pierce), koji je u to vrijeme bio farmer. Prema pisanju Emanuela Levija (Levy), autora knjige o historijji nagrade Akademije, kolumnista Sidni Skolski (Sidney Skolsky) bio je s njom kada je to izjavila, a rekao je kako su sve kolege prihvatile taj naziv sasvim „normalno“.

Ipak, ne postoji nikakav dokaz da je Skolski to rekao. Ni Herik nije iza sebe ostavila ništa što bi ukazivalo da je ona autorica nadimka Oskar, ali imala je svjedoke. Skolski je u svojim memoarima iz 1975. tvrdio da je upravo on izmislio nadimak Oskar, ali su kasnije rekli da je očito lagao.

Beti Dejvis (Bette Davis) je, također, rekla da je ona zaslužna za ime, koje mu je, navodno, dala prema svom prvom suprugu Harmonu Oskaru Nelsonu, ali je tek kasnije shvatila da joj se datumi ne podudaraju jer je Herikin Oskar bio puno prije nje.

Ceremonija počinje u 00.30 sati. Agencije

Čarli Čaplin

Postoje tvrdnje i da je Volt Dizni (Walt Disney) osmislio taj nadimak, i to slučajno, dok je primao nagradu za „Three Little Pigs“ 1934. godine. Na dodjeli je rekao da je zahvalan za Oskara, ali ispostavilo se da je nadimak u filmskoj industriji već postojao. 

Što se dizajna kipića tiče, tu nema nagađanja. Osmislio ga je direktor kompanije MGM Sedrik Gibons (Cedric Gibbons). S druge strane, činjenica je da se nagrade Akademije od 1939. godine nazivaju Oskarima, ko je lagao, a ko je u pravu, možda se nikada neće saznati.

Prvi Oskari dodjeljivani su za nijeme filmove i tada je glavna i najveća zvijezda bio nezaboravni Čarli Čaplin (Charlie Chaplin), koji je dobio je posebnu nagradu, a najskuplji film u to vrijeme koštao je, za današnje okolnosti, nezamislivo malo, „svega“ dva miliona dolara.

Američka Akademija filmskih umjetnosti osnovana je 1927. kao neprofitna organizacija kojoj je glavni cilj unapređenje filmske industrije. Idejni začetnik bio je Luis B. Majer (Louis Burt Mayer), šef tada moćnog MGM studija, a dvije godine kasnije, 16. maja 1929., dodijeljeni su prvi Oskari. Ceremonija dodjele nije bila ni blizu svečana kao što je danas. Te večeri u holivudskom „Rusvelt“ hotelu okupilo se 250 ljudi, a neki od njih kući su otišli s prvim Oskarima u rukama.

Prvi Oskar za najbolji film u historiji otišao je ostvarenju „Vings“ u režiji Vilijama Velmana (William Wellman). Nijemac Emil Dženings (Jannings) dobio je prvog Oskara za najboljeg glumca, a u kategoriji za najbolju glumicu slavila je Dženet Gejnor (Janet Gaynor), koja je ujedno bila i jedina žena koja je te večeri slavila na dodjeli Oskara.

Gubitničke grupe

Za mnoge glumce Oskar je podsticaj za daljnju popularnost i naredne nagrade, ali postoje zvijezde Holivuda koje su, nakon osvajanja ove velike nagrade, izgubile značaj. Jedan od najizrazitijih predstavnika te „gubitničke grupe“ su Edrijan Brodi (Adrien Brody) i Kim Besindžer (Basinger).


Prvi odbio nagradu

Prva osoba koja je ikada odbila Oskar bio je scenarista Dadli Nikols (Dudley Nichols). Osvojio je nagradu za najbolji scenarij za film „The Informer“ 1935. godine, a Oskara je odbio zbog štrajka scenarista u Holivudu iste godine. Nagradu Akademije prihvatio je tri godine kasnije kada su se malo smirile strasti u svijetu filma.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.